Hlavní stránka Přidej se FAQ Mužstvo Hledat Nastavení Skupiny Zprávy SZ Přihlásit se

Historie mobilních komunikací

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika
HOne (+3)
Odpadlík
Odpadlík


Příspěvky: 847
Bydliště: Trutnov
10 045,- VK

Historie mobilních komunikací

Zasláno: po 3. duben 2006 20:31
Měl jsem napsat výklad na češtinu, tak jsem si vybral tohle:) Chtěl jsem to pro učitelku coo nejnesrozumitelnější, ale zajímalo by mě, jestli tam nemám chyby...
Historie mobilních komunikací

V roce 1982 byla založena skupina GSM (franc. Groupe Spécial Mobile) která měla zajistit technologický vývoj mobilních komunikací. Podle názvu této skupiny byl nazván standard, General System for Mobile Comunications Avšak zcela specifikovány byly v roce 1990,kdy obsahovali přes 6000 stran textu. Sítě druhé generace GSM(dnešní standard používaný mobilními telefony) byli poprvé používány ve Finsku, v roce 1991.
GSM obsahuje několik pásem, v nynější době jsou používány hlavní čtyři: 900 a 1800 Mhz, používány v Evropě a 850 a 1900, využívány

Před GSM byl standard NMT (Nordic Mobile Telephone, také označovány jako sítě první generace - 1G) byl definován v sedmdesátých letech 20. století a spuštěn byl v roce 1981. Vzhledem k tomu,že vývoj se odehrával v Severských zemích, bylo by logické,že první se začal používat zde. Přesto se první komerční sítě začali používat v Saudské Arábii, o měsíc dříve před spuštěním v Norsku a Švédsku. V roce 1982 byl spuštěn v Dánsku a Finsku a v roce 1986 na Islandu. Telefony určeny pro sítě NMT byly velké, používány hlavně v automobilech. Později se dosáhlo velikostí okolo 100 mm a hmotností 100g. V těchto sítích nebylo možné posílat SMS.

Většina současných telefonů používá standard GSM, s několika nadstavbami, například GPRS(General Packet Radio Service; 2,5. generace, zkráceně označováno jako 2,5 G) které zajišťuje přenos dat, například pro připojení k internetu. To zajišťuje ale i technologie EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution; 2,75 G) která je ale mnohem rychlejší(až 200kb/s oproti 15kb/s). MMS(Multimedia Message Service; také patří do 2,75 G), je služba, která dovoluje posílání různých multimédií(zvuků, obrázků, videí, animací) pomocí EDGE a GPRS

Sítě třetí generace se začínají používat v nynějších dobách(v ČR se spustili v roce 2005) ale byli dostupné již dříve. Kvůli tomu, že licence pro 3G jsou velmi drahé, na rozdíl od GSM, se v Evropě nebyly moc rozšířené, ztakřka vůbec.
Přesto se ve východní Asii, v Korei a Japonsku dávali přednost technologickému pokroku a teď již 40% tamější populace využívá videohovorů a mnohem rychlejších datových přenosů. 3G se dělí na několik jiných standardů, CDMA, WCDMA, CDMA2000, UMTS, které se akorát liší rozmístěním (CDMA+WCDMA - Východní Asie, CDMA2000 - Amerika, UMTS - Evropa)
V České Republice jsme se mohli chlubit jako jedni z prvních sítí v Evropě sítí 3G, CDMA EV-DO. Bohužel, ta nesloužila pro videohovory,ale pouze pro data.



V České republice jsou v současnosti tři mobilní operátoři – Eurotel, T-Mobile a Vodafone.Jediný Eurotel je národní operátor, avšak po převzetí Českého Telecomu Telefonicou se z něj pravděpodobně stane O2.

V budoucnosti se zde dočkáme asi velmi,velmi rychlých datových přenosů HSDPA, které dokážou přenášet data až 10Mbit/sec! to je přibližně 10x rychlejší, než současné nemobilní přenosy. A u telefonů se uvažuje nad methanolovými palivovými články, které by dokázali nabít mobil až po 1 měsíc. a pak by stačilo prostě dolít palivo a zase by se mohlo volat. A již nyní jsou zajímavé designerské studie, že by mohl být telefon místo hodinek, ři jako řetízek. Kdo ví, třeba se toho brzy dočkáme.
HOne strikes again
aw yeah;)

tpikalek (+1)
Bažant
Bažant


Příspěvky: 618

10 215,- VK
Zasláno: po 3. duben 2006 20:39
Applause Applause Applause
Já teda češtinu moc neumím, ale máš tam nekodončenou větu (asi jsi to blbě zkopíroval):
"...900 a 1800 Mhz, používány v Evropě a 850 a 1900, využívány" Chybí ti tam KDE. Wink

busch (+9)
hodná ovečka
VIP Řízek
Řízek


Příspěvky: 1770
Bydliště: 192.168.2.169
36 528,- VK
Zasláno: po 3. duben 2006 22:26
máš Wink
V NMT se daly sms posílat (po nějakých úpravách).

citace:
To zajišťuje ale i technologie EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution; 2,75 G) která je ale mnohem rychlejší(až 200kb/s oproti 15kb/s).

max GPRS je při 4timeslotech cca 80kbit/s, u EDGE sou rychlosti obecně cca 3*vyšší.
citace:

Sítě třetí generace se začínají používat v nynějších dobách

fuj to je výraz Sick
citace:
Kvůli tomu, že licence pro 3G jsou velmi drahé, na rozdíl od GSM, se v Evropě nebyly moc rozšířené, ztakřka vůbec.

opět fuj fuj Slinták

citace:
... východní Asii, v Korei a Japonsku ...


i v severní? Slinták
citace:

3G se dělí na několik jiných standardů, CDMA, WCDMA, CDMA2000, UMTS, které se akorát liší rozmístěním (CDMA+WCDMA - Východní Asie, CDMA2000 - Amerika, UMTS - Evropa)


UMTS - souhrné označené "evropské" varianty 3G, licence byly udělovaný na WCDMA (to co u nás ET UMTS)
CDMA2000=CDMA EV-DO (eurotel data express nebo jak se to menuje), hlavne amerika
v asii WCDMA, ovšem nekompatibilni s naším WCDMA, čína tuším TD-CDMA.

A je v textu hodně češtín chyb, to si prohnal translatorem Wink
Veselé Vánoce!

HOne (+3)
Odpadlík
Odpadlík


Příspěvky: 847
Bydliště: Trutnov
10 045,- VK
Zasláno: út 4. duben 2006 14:47
Ne, já to nekontroloval:) všechny chyby tam jsou ode me:) shoda přísudku s podmětem nebo jak to je mi nikdy nejde...
HOne strikes again
aw yeah;)

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika
Strana 1 z 1




Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127

www.elektrocigler.cz | Tisk v Brně | Barel Rock | Bejci.cz | Dětská lékárna