Hlavní stránka Přidej se FAQ Mužstvo Hledat Nastavení Skupiny Zprávy SZ Přihlásit se

Jak předělat el. rozvody v panelákovém bytě podle norem

Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další  Poslední [vše]
Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Diskuse k článkům
weitless (-3)
Odpadlík
Odpadlík


Příspěvky: 594

10 075,- VK

Jak předělat el. rozvody v panelákovém bytě podle norem

Zasláno: po 22. srpen 2005 20:51
Autoři: Otesánek | Mina

V dnešním kutilském návodu našeho čtenáře Otesánka se dozvíte mnoho z oboru elektroinstalace v panelovém domě. Zřejmě toto téma nebude pro každého, ale nikdy nemůžete vědět, kdy vám podobný návod nepřijde vhod.

http://www.vysemnesmite.cz/jak_predelat_elektricke_rozvody_v_panelakovem_byte_podle_norem/clanek-c10/

dubas (+1)
Bažant
Bažant


Příspěvky: 155
Bydliště: Kostlivec nad Mrtvicí
10 050,- VK
Zasláno: po 22. srpen 2005 21:21
snad sem to neprehlednul Anxious
v koupelne mi este chybi informace o "Ochrane dolpnujicim pospojenim" vsech nezivych casti coz je dost dulezite pri revizi

v podstate to znamena ze vsechny kovove casti (vana, sprchovy kout, futra, stoupacky atd.) a zasuvky (koliky),svetla se nemusi, spojite zelenozlutym dratem v prurezu 4mm2 a dotahnete ho az do rozvadece kde ho pripojite na vystup z chrance Dance
ObrázekObrázek

otesánek (+1)
Odpadlík
Odpadlík


Příspěvky: 344
Bydliště: Plzeň
10 000,- VK
Zasláno: út 23. srpen 2005 07:03
Tak tohle nám s Mínou nějak uteklo Dík.
Nikdo není tak chytrý aby věděl všechno. Jedině dohromady víme víc. A nejvíc prý víme u piva.

romulus (+28)
Občasný energit
Šéfík


Narozen: 1974 (asi 50 let)
Příspěvky: 3776
Bydliště: Jižní Morava - jak jinak...
60 434,- VK
Zasláno: út 23. srpen 2005 08:49
otesánek napsal:
Tak tohle nám s Mínou nějak uteklo Dík.
Doplníš nějaký odstaveček do článku?
Nemám problém uznat cizí názor. ...ale pravdu mám stejně já.

Jsem proti jakékoliv diskriminaci, hlavně diskriminaci slušných, poctivých a pracovitých lidí..

otesánek (+1)
Odpadlík
Odpadlík


Příspěvky: 344
Bydliště: Plzeň
10 000,- VK
Zasláno: út 23. srpen 2005 09:04
Čekám co Mína. Už tam má SZ snad se ozve po domluvě možná něco doplníme.
Zasláno: út 23. srpen 2005 14:12
Mina se zatím neozval v rychlé snaze doplnit článek poprosím všechny eletrikáře co sem přídou o jejich názor. Opřeme li se o článek z techto odkazů:
http://www.elektrika.cz/data/clanky/clanek.2005-07-29.5790721120
http://www.elektrika.cz/data/clanky/clanek.2005-07-29.8257381760
A pokud sem ponechal původní plechovou vanu která byla již v původní instalaci spojena pozink plocháčem 25*1,5mm k topení a pak dále do stoupačky na zemnicí vodič ve stoupačce je vše v pořádku. Pokud mám vodu dopojenou v plastu. Propojení futra koupelny s ochrannou nulou z chrániče není problém dá se udělat v rozvodnici u paty futra. Jediné čím si nejsem jistý je propojení ochranné nuly v zásuvkách koupelny s tímto původním uzeměním mám totiž dojem že tak přemostím chránič a vyřadím jej z provozu. Aby to bylo podle nové normy musel bych podle mne odpojit vanu od původního uzemění a propojit ji ochrannou nulou zásuvek. S topením stejně nic neudělám propojení shodné s původním je o patro nad a pod.
Nikdo není tak chytrý aby věděl všechno. Jedině dohromady víme víc. A nejvíc prý víme u piva.

dubas (+1)
Bažant
Bažant


Příspěvky: 155
Bydliště: Kostlivec nad Mrtvicí
10 050,- VK
Zasláno: út 23. srpen 2005 21:34
ja bych nedoporucoval laikum vrtat se do elektro instaace i kdyz je na to navod kdybych nebyl elektrikar tak bych do toho nesel strach by mi to nedovolil Mr. Green ale zalezi na kazdym jak je vzrucnej Very Happy
kolikrat sem uz videl nejakou tu "prasecinu" kdyz se nekdo vrtal do el. instalace Angel
nejhorsi na tom je to dodelat aby to splnilo dnesni normy Exclamation
ObrázekObrázek

mina (+1)
Odpadlík
Odpadlík


Příspěvky: 460
Bydliště: Brno
10 000,- VK
Zasláno: čt 25. srpen 2005 17:41
Omlouvám se všem byl jsem ted docela hodně dlouho mimo pc a brno ale ted už to snad půjde. To pospojování neživých částí mi nějak uniklo... Brick Wall
on les aura!

Robert Rorýs (0)
Myš
Myš


Příspěvky: 5

10 000,- VK
Zasláno: út 30. srpen 2005 14:20
Tak si nejsem jistej, jestli je dobre se timto clankem ridit.
Pro upresnenni.

1. Pokud v byte nekde rozdelite rozvody ze stare TN-C site na TN-S, tak jste povinni takto resit cely byt. Nesmite mit v pokoji zasuvky rozdilnych zpusobu zapojeni.

TN-C je centralni nulovy vodic -jeden vodic resi funkci pracovni i ochranou
TN-S je separatni nulovy vodic - zelenozluty je ochrana a modry je pracovni

2. Vodice se preznacovat smeji. Barvy jsou dle normy doporucujici, ale pokud vim, tak jen jedna je zavazna. A to zelenozluta. Tak ze dle normy je preznacovani zelenozluteho vodice nepripustne. Pokud o tom bude revizak vedet, tak vam to nemuze schvalit.

3. Proc resit problemy s ochranou svetelnych okruhu. Veta ze chranit nebudu a budu doufat ze se mi to nedostane na kostru je odstrasujici.
Moznosti jsou tri. a) dotahnout trivodicovy kabel a kostrit.
b) pouzit dvouvodicovy, s podminkou pouziti lustru s kritim izolaci (tj. bez vodivych casti) c) ponechat puvodni rozvod TN-C

4. zvazte co chcete pri rekonstrukci udelat. Bud kompletni rekonstrukci elektroinstalaci a udelejte to v provedeni TN-S a nebo jen posilit stavajici rozvody a zachovejte TN-C
Koupelnu ale budete muset udelat vzdy v TN-S s proudovym chranicem. To je ale rozvod o necem jinem. Pozor. Pamatujte na to ze pracovni nula za proudovym chranicem je oddelena od ostattnich pracovnich vodicu.

5. neni predepsano jaky prurez kabelu musite mit k zasuvce, ale je predepsano, jak musite mit vodic k zasuvce jisten. Muzete si udelat zasuvku v CYKY s vodicem 1,5 mm, ale pak ji musite jistit 10 A jisticem. Cim jeji vyuziti omezujete. Pri vetsim odberu vam bude vypadavat. Tak ze pro nove rozvody logicky pouzijete prurez 2,5, ale pokud nekde mate kabel mensiho prurezu, tak to zadna tragedie neni. Musite snizit hodnotu jisteni.

6. V znaceni jisticu neznam jistic kategorie "A". jak autor pise. Zkuste se podivat po obchodech a pokud takovy najdete, moc by me to zajmalo k cemu slouzi. Rada zacina na "B". Tato rada se pouziva pro bezne jisteni a ma rychlou vypinaci schopnost. Rady "C a D" se pouzivaji pro motory a jine spotrebice, ktere maji velky zaberovy proud". Tak ze se nejedna o zadnou zlatou stredni cestu, ale o jistic v prvni rade. Vypinaci charakteristiku vyrobce udava v grafech.

7. stare bakelitove jistice po bazarech neshanejte. Jsou technicky zastarale a pokud byly pouzivany, tak uz musou byt vyhraty a muzou byt spatne. Vyrabi se redukce, do ktere nacvaknete nový jistic na lišti DIN a muzete jistic prisroubovat na misto stareho. Jinak nic nevim o tom ze by se stare jistice tvarili jako vypnute a byly pritom v zapnutem stavu. Toto autor trochu popletl. To bylo spis naopak. Stary jistic byl dle meho nazoru resen chytreji. Po vypnuti od nadproudu nespadla packa, ale vyskocil kolicek. Vyhodou je to, ze bylo okamzite videt ktery jistic vypadnoul od nadproudu a ktery byl puvodne jiz vypnuty. To u dnesnich jisticu chybi.


Jsem velky fanda kutilstvi, ale nesmi to prekrocit v diletanstvi. Autor clanku by mel s elektroinstalaci zachazet opatrneji a nez se do neceho pusti, tak byt lepe informovan.
RRorys

sap (+1)
Odpadlík
Odpadlík


Příspěvky: 282
Bydliště: Brno - Olomouc
10 000,- VK
Zasláno: út 30. srpen 2005 16:02
Myslim ze dik za reakci. Takhle by to asi na foru melo fungovat a proto bych se rad zeptal.
citace:
Pamatujte na to ze pracovni nula za proudovym chranicem je oddelena od ostattnich pracovnich vodicu.

Je to mysleno tak, ze by nemela byt s ostatnimi ve svorkovnici? Do bytu mi vede jen jedna pracovni nula(+faze a ochrana), takze se to potom stejne spoji... Question Think Nebo ne?

citace:
CYKY s vodicem 1,5 mm, ale pak ji musite jistit 10 A jisticem. Cim jeji vyuziti omezujete. Tak ze pro nove rozvody logicky pouzijete prurez 2,5, ale pokud nekde mate kabel mensiho prurezu, tak to zadna tragedie neni. Musite snizit hodnotu jisteni.

Takze potom jistim zase 10 A?

PS: Jsou to jen dotazy, ne kritika.....

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Diskuse k článkům
Strana 1 z 10




Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127

www.elektrocigler.cz | Tisk v Brně | Barel Rock | Bejci.cz | Dětská lékárna