Zasláno: pá 6. březen 2009 16:59
Není problém to zvládnout za 1 den, ale jednotlivé fáze, kdy se používá lepidlo se nesmějí uspěchat, jinak se ti to zkroutí, takže radši 2-3 dny.
Zaklížený knižní blok by měl zůstat zatížený nejméně přes noc.
Potažené rozevřené desky také pořádně zatížit, pokud nemáte knihařský lis a také nechat dokonale proschnout a když vlepíte blok do desek, tak to samé a tady bych doporučovala i 24 hodin a je jedno jestli používáte klasická knihařská lepidla jako je škrob, nebo klíh a nebo jestli používáte disperzní lepidla.
Až budete vlepovat do desek, tak nezapomeňte, že až natřete předsádku tak musíte nechat asi půl minuty, aby lepidlo provlhčilo celý papír, aby se uvolnil a pak šel perfektně vyhladit. Vlhnutím se papír jakoby zvětší a když ho nalepíte příliš rychle, tak se zvlní. A nepodceňujte tzv Směr papíru. Je to jako u látky směr výroby, jak ten papír leze ze stroje a natáčí se do role. Všechny důležité lomy papíru by měly být vedeny rovnoběžně se směrem papíru. Předsádka u knihy by tedy měla mít směr od hlavy k patě knihy - prostou řečí: zezhora dolů.
Směr papíru poznáš tak, že se ho jakoby pokusíš v rukou ohnout a tam kde vede směr to půjde lépe. Je to jako osnova u tkané látky.
*
Nějak se mi zastesklo. Kdyby nezkrachovala ta firma kde jsem se vyučila, tak jsem to asi dělala dodnes. Je to krásné řemeslo.