Zasláno: so 11. březen 2006 18:31
Szkepek napsal: Ja doporucuju jedine linux. Na uzivatelske urovni je srovnatelny s windows, navic je rychlejsi. To, ze musis pro uzivani linuxu ovladat prikazovy radek je naprosta fama. Dalsi vyhodou je, ze pod linux je vsechno free, takze kdyz si nainstalujes nejnovejsi SUSE, mas napriklad v zakladni instalaci cele Office (zpetne kompatibilni s windowsowskymi), ICQ klienta, antivir, firewall, eventuelne dalsi veci, tkere si zvolis pri instalaci. Necekaji te hodiny ztravene instalaci Kancelare, antiviru, hudebnich prehravacu, ovladacu hardware a podobnych nezbytnosti, system ma vetsinu potrebnych veci ve svem jadre. Proto, pokud se rozhoduje, zvol jednoznacne LINUX (hlavne doporucuju - pokud jsi zacinajici openSuSE linux, nebo mandrivu 2006)
Kdopak nám to tady zase šíří bludy? Ovládat příkazový řádek je dobrý i ve Windows. Není pravda, že pod Linux je všechno free. Ten Office, který uvádíš, není zpětně kompatibilní už jen proto, že to není MS Office, ale Open Office. Nanejvýš má částečnou podporu formátů MS Office. Jinak pod Windows je samozřejmě taky. Sám ho používám a je skvělý. O délce instalace bych pomlčel. Když jsem se pokoušel rozchodit Linux na svým PC, tak jen instalace samotnýho systému trvala cca 3x déle než u Win XP. Ten dokážu nainstalovat včetně OOo 2, icq klienta, fw i antiviru do 1 hodiny. Pod Linuxem se mi i po několika pokusech nepovedlo rozjet komplet celý počítač. Především připojení na net. Tím pádem je pro mě Linux zatím nepoužitelný. Ale budu ho zkoušet dál. Od toho se odradit nenechám.
A s těmi viry: nevím jak vy, ale já měl od roku 2003 problém s virama jednou. A k tomu to nebyl vir, ale trojan. Povedlo se mi ho odstranit pomocí jednoho online antiviru. Od té doby používám NOD32 a troufnu si na ukrajinský stránky. Pokud někdo na svým PC každou chvíli najde nějakou tu nákazu, tak je to jeho vlastní blbostí. Když budu v Linuxu pracovat s admin právama, s vyplým fw etc. tak mi taky nevydrží.
Počítačová bezpečnost není věc, ale trvalý proces.