Zasláno: st 29. říjen 2008 12:12
Učitelské odbory zase oprášili myšlenku, že by se učitelé mohli stát veřejnými činiteli, aby se zlepšila jejich ochrana před nezvladatelnými ( nebo prostě nezvládnutými?) žáky. Proč zveřejňují takový záměr dříve, než si jej dostatečně promyslí?
Tak o tom jsem vůbec neslyšela - ani odbory u nás to neřeší.(Mimochodem - mají tam hrubku..oprášili - odbory=oprášily...). Souhlasím s tím, že by nikdo neměl zveřejňovat nic, co neví lidé, kterých se to týká.
Žáci se k učitelům chovají hůře s velké části proto, že jsou horší učitelé. Nemají osobnost, nemají předpoklady pro jednání s dětmi, jejichž osobnost se teprve vyvíjí. A pokud je nějaké dítě opravdu problémové, nepotřebuje před ním ochránit jen učitel, ale i jeho spolužáci.
Souhlasím i nesouhlasím s první větou. Vzponemu-li si na svou školní docházku, nikdy bych si nedovolila, co si dovolí někteří žáci a jejich rodiče. Každá facka, kterou jsem dostala, byla za správnou věc a já věděla, že už to neudělám. Tím nemyslím, že by učitelé měli bít žáky, je to velmi zneužitelná pravomoc - ale???? Jak na ně? Za to, že nějaký 12letý "chlapeček" nazve učitele č.....m - za to poznámku a postih z chování - no nemyslím, že je to dostatečné za tu drzost. A ve finále rozzuření rodiče s argumentem - náš kluk by to nikdy neřekl...Já už toho zažila nepočítaně. A jak z toho ven??? To fakt nevím, kdyby měl někdo nápad - sem s ním. No a jestli jsou horší učitelé???? Jsou tedy i horší doktoři, sekretářky, automechanici..???!!! (Nechci nikoho urazit, povolání jsem vybrala čistě náhodně). Je jiná doba, tak je jiné všechno.
A perlička nakonec. Opravdu to učitelé chtějí? Pokud by se stali veřejnými činiteli, vztahovalo by se na ně i zneužití pravomoci veřejného činitele. Kam to může vést si lze snadno domyslet.
Je dobře, že tento odstavec byl zveřejněn - nechci být veřejným činitelem, protože za každé zvýšení hlasu bych mohla být obviněna ze zneužití pravomoci - no a já mám vysoký hlas a řvu skoro pořád. Na druhou stranu bych šla dělat něco mimo školství a třeba bych měla klid. Jenže - mě to ve škole baví