To trodas:
Když někoho chci okrást, on na mě vytáhne pistoli, já taky a zastřelím ho, pro koho je to pak "legální sebeobrana" a hra na hrdiny? Kdybys tím okradeným - zastřeleným byl ty, asi by ses moc divil tomu, kdyby o tobě řekli, že sis hrál na hrdinu nebo, nedej Bože (

- tomu se nediv, to je jenom nával smíchu tomu, cos napsal za blbost), že se tvůj vrah "legálně bránil". Kdo spáchá loupež, spáchá loupež (potažmo vraždu) a hotové.
Skoro jsem z tvého příspěvku vycítil (kdyby ne, tak mě oprav, nejsem si tím zcela jistý), že je srovnáváš s odbojem 1939 - 45. To jsme ale úplně někde jinde a to nejen o 10 let dál.
Navíc. Bylo mrtě "kulaků a živlů", kteří utekli a využili k tomu méně drastických prostředků. Pravda, třeba i únos letadla (měl jsem takový spis v ruce), ale žádná loupež a vražda.
Co se týče zprofanování soudobou propagandou, tu bych moc neřešil neboť se v ní hovoří o "protistátní, špionážní, rozvracečské, diverzní, velezrádné atp." činnosti, o tom tu však nikdo nemluví. Každý útěk byl "protistátní, špionážní, rozvracečský, diverzní, velezrádný atp."