Zasláno: po 5. leden 2009 21:57
2 quab: za článkem si prostě stojím. Odpovídá to situaci v české společnosti, pokud tu bitku pochopím jako metaforu. Ani tam podle mě být nemusela, protože by stačilo, že se ten člověk prostě jen naštval, že přestože platí (a dosud dobrovolně) nejvíc, tak je to ostatním pořád málo. Samozřejmě u nás už chudáci boháče netlučou, i když občas by na to podle silných slov někteří určitě chuť měli.
Komunistický režim s demokratickým státem samozřejmě nesrovnávám. Ale i dnes se ukazuje, že stát prostě nedokáže být dobrý vlastník.
Devadesátá léta nebyla jednoduchá. Mohla dopadnout klidně i hůř. Hodně jsem o tom četl, co všechno bylo "ve hře". Co je zjevné, tak že velkou chybou byla tragicky nezvládnutá legislativa. Spustil se volný trh, bez jakýchkoliv zákonných norem. Ale nikdy by mě nenapadlo podezřívat Klause z toho, že v tom byl úmysl. Je to jen ekonomický idealista.
Na principu kolektivní viny je v zákonech postavené lecos. Že musíš za každou novou platbu dostat něco navíc, nemusí být automaticky pravda.
O penězích na kontech zdravotních pojišťoven nevím. To mi bohužel nějak uniklo. Jestli jde pár slovy napsat o co jde, budu Ti vděčný.
V parlamentní demokracii bych mimo jiného zkusil snížit vliv vedení stran. V parlamentu by měl mít každý poslanec možnost hlasovat podle svého svědomí a zodpovídat se jen voličům (jestli se příliš neprotiví volebnímu programu strany, za kterou kandidoval) a ne předsednictvu strany. Odpadlo by automatické blokování všech zákonů opozicí, jen proto, aby vládu, se kterou logicky nesouhlasí, nepodporovala. Viz. nyní Afghánistán. Snížila by se možnost uplácením poslanců zvrátit hlasování výrazně jiným směrem. A ještě jedna drobnost - počet poslanců by měl být lichý. Nemám to promyšlené do detailů, takže možná to je kvůli něčemu hloupost, ale však s tím nehodlám někam kandidovat.