Hlavní stránka Přidej se FAQ Mužstvo Hledat Nastavení Skupiny Zprávy SZ Přihlásit se

Rowlingová vs. "děti v klecích"

Jdi na stránku První  Předchozí  1, 2
Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Ostatní boxovací pytle

Jste pro zrušení klecových lůžek?

Hlasování není časově omezeno.
Ano:
0% 0% [ 0 ]
» Ne:
50% 50% [ 5 ]
Povolit jenom ve zvláštních případech:
30% 30% [ 3 ]
Nevím:
20% 20% [ 2 ]
Celkem hlasů : 10 / Hlasujících: 10
Bugi (+17)
VIP Čestný šéfík


Příspěvky: 3007
Bydliště: Holice
10 175,- VK
Zasláno: ne 14. říjen 2007 14:22
Ale no tak. Jak jsi přišla na ty sklepy? Nikde jsem o ničem takovém neslyšel ani nečet. Mluvilo se jen o "klecových postelích", což je velmi zavádějící termín. Madam Rowling začala svou kampaň na podkladu jedné jediné reportáže otištěné v novinách. Jak to taky může vypadat, vám snadno demonstruji na následující ukázce:
iDnes.cz napsal:
Autorka knih o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová se chystá navštívit české psychiatrické léčebny pro děti.

Nejúspěšnější spisovatelka současnosti hodlá zjišťovat, jestli zdejší ústavy stále prodávají problémové děti do bohatých zahraničních rodin.

Rowlingová se o to zajímá od roku 2004, kdy v Sunday Times vyšla reportáž popisující praktiky v léčebně Ráby u Prahy. Text doprovodila fotografie tehdy asi pětiletého Václava Kotka, který se z klece dostal jen jednou za den.

"Vytrhla jsem tehdy stránku s tou reportáží z novin. Byla to nejstrašnější věc, kterou jsem kdy četla. Hned další den jsem reportáž padesátkrát ofotila a začala psát dopisy," popisovala na stránkách Sunday Times Rowlingová začátky své kampaně.

Jeden dopis tehdy adresovala také prezidentu Václavu Klausovi. Ten jí odpověděl, že si tuto záležitost Česká republika vyřeší sama. Protest Rowlingové přesto měl v Česku úspěch, i když minimální. Poslanci loni přijali zákon, podle kterého léčebny smějí prodávat děti do bohatých anglických rodin jen ve vymezených případech a na omezenou dobu.

Původní návrh však byl jiný. Poslanec Josef Kubiniy chtěl prodat děti úplně. "Dál jsem se po tom nepídil, proč vlastně návrh neprošel. Myslím, si, že za to může pohodlnost a jakási setrvačnost," říká hořce.

Kritici, kteří nesouhlasí s jejich prodejem, poukazují hlavně na to, že personál začal o to víc používat pro zklidnění zákazníků přidružené služby. Tvrdí to například Jaroslav Kolský, jeden z ředitelů ústavů pro postižené.

Rowlingová minulý měsíc v Rumunsku odstartovala kampaň s cílem, jak uvedla, ukončit "rozšířenou zvyklost dávat děti do ústavů, když se narodí postižené. Před servírováním by je totiž měli nejdříve uvařit".

Aneb: "I takhle může fungovat žurnalistika."
Za případnou nevolnost vyvolanou tímto mírně upraveným článkem se omlouvám. Bylo to mým záměrem. Wink
"Chvalte Boha a podávejte munici!"
Kaplan Howell M. Forgy během japonského útoku na Pearl Harbor

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Ostatní boxovací pytle
Strana 2 z 2




Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127

www.elektrocigler.cz | Tisk v Brně | Barel Rock | Bejci.cz | Dětská lékárna