Hlavní stránka Přidej se FAQ Mužstvo Hledat Nastavení Skupiny Zprávy SZ Přihlásit se

Sit LAN mezi PC v internetu.Jak na to!

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika
dubas (+1)
Bažant
Bažant


Příspěvky: 155
Bydliště: Kostlivec nad Mrtvicí
10 050,- VK

Sit LAN mezi PC v internetu.Jak na to!

Zasláno: so 8. říjen 2005 16:47
Program Hamachi – když počítače odmítají komunikovat

Zdroj: www.zive.cz
Autor: Vojtěch Bednář 23.3.2005

Potřebujete propojit více počítačů, které jsou však za firewallem, mají vnitřní IP adresu nebo z nějakého jiného důvodu nemohou přímo komunikovat? Vzdali jste už všechny pokusy o ruční konfiguraci takřka nemožného? Pak zkuste nenápadnou freewarovou utilitku.



Hamachi CZ je nenápadný malý nástroj, který ale může dokázat velké věci. Jednoduše řečeno, s jeho pomocí může každý vytvořit vlastní virtuální síť a jejím prostřednictvím využívat mezi několika počítači služby, které by jinak byly nemožné. Na strojích, jež se nacházejí za aktivními síťovými prvky omezujícími provoz nebo třeba nemají vlastní veřejnou IP adresu, je někdy velmi těžké zprovoznit služby, které bychom potřebovali. Od přístupu ke vzdálené ploše, k lokálnímu webovému serveru, který může být například součástí administrace nějaké aplikace, k dalším službám. To všechno se někdy, třeba při použití některých typů připojení, špatně řeší. A přitom to poměrně jednoduše vyřešit jde.

Co to je a co to umí?

Hamachi je v instalaci necelých šest set kilobajtů velká freewarová aplikace, která umožňuje mezi počítači, jež by jinak spolu přímo nekomunikovaly, vytvořit serverem iniciovanou P2P síť. Tato síť není omezena použitým protokolem a vůči klientům se chová jako standardní síťový adaptér tak, jak jej známe z Windows. Díky tomu je v podstatě jedno, jakých služeb chceme využívat.


Abychom mohli propojit počítače, které se nacházejí v různých místech internetu, potřebujeme jen zmíněnou utilitu a její servery. Právě server, s nímž nástroj komunikuje, se stará o vzájemnou identifikaci počítačů a funguje tak mezi nimi jako prostředník pro iniciaci komunikace. Samotná komunikace se ovšem odehrává již přímo – server zajišťuje pouze její aktivaci a vzájemné „nalezení se“ počítačů. To všechno se obejde bez obtížného reklamního softwaru, obvyklého u podobných nástrojů, a také bez spywaru, který by se instaloval do počítače současně s klientem.


Jak to funguje?

Po nainstalování balíčku, který je možné si stáhnout z domovských stránek aplikace, následuje instalace. Je možné si vybrat, zda má být nástroj spouštěn při přihlášení se k Windows a kam se mají umístit jeho ikony. Po prvním spuštění následuje přihlášení k serveru, po němž je na začátku každé instalaci aplikace přidělena unikátní adresa. Každý program má také své (volitelné) jméno - přezdívku, pod kterou se identifikuje ostatním prvkům vytvořených sítí. Ale o těch až dále.


Součástí instalace je také vytvoření falešného síťového rozhraní. Přes toto rozhraní se realizuje veškerá komunikace mezi prvky virtuální sítě. Těmi mohou být pouze počítače, v nichž je aplikace nainstalována a aktivována. Z jednoho z nich vytvoříme vlastní síť identifikovanou názvem a chráněnou heslem. Ve všech ostatních počítačích se pak za použití zvoleného názvu a hesla ke své virtuální síti přihlásíme. V rozhraní programu se přítomnost dalších členů projevuje zobrazením jejich identifikátorů a nicků (je možné vybrat si co chceme zobrazit a každému prvku lze přidělit vlastní název).


Přehled o dalších počítačích připojených do privátní sítě tak máme poměrně snadno z hlavního panelu aplikace. Jednotlivé členy sítě můžeme blokovat nebo mazat, nechybí ani možnost opustit síť, případně smazat svou vlastní.


Tím podstatným je ale komunikace mezi prvky virtuální sítě. Hamachi funguje překvapivě pěkně tam, kde bychom přímé propojení mezi počítači vůbec nepředpokládali. Aplikace se dá s úspěchem použít pro propojování mezi stroji na omezených typech připojení, jako je například mobilní GPRS nebo CDMA. Hodí se také tam, kde je přímá komunikace určitého programu ze sítě blokována nějakým prvkem, překladem adres a podobně.


Úspěšnost programu je na velmi dobré úrovni, ačkoliv není zcela stoprocentní. Například pro navázání vzdálené komunikace na administrační rozhraní z HTTP serveru nebo na vzdálenou plochu se ovšem hodí dokonale. Samotná komunikace probíhá po UDP, což značně zvyšuje pravděpodobnost úspěšného propojení ve velmi různorodém prostředí.


Pokud jde o ovládání aplikace, její rozhraní se sestává ze tří tlačítek. Jedno slouží k připojování k serverům systému, druhé pak konfiguruje sítě (jeden klient se může účastnit vícera), další pak otevírá konfigurační okno. V něm je možné volit z několika možností a nechybí ani funkce poloautomatické aktualizace klienta.


A co bezpečnost?

Komunikace v rámci soukromé sítě vytvořené s Hamachi je šifrována a každý klient se identifikuje svým klíčem vytvořeným při prvním spuštění. Komunikace prostřednictvím aplikace by proto měla být bezpečná, je ale pochopitelně otázkou, nakolik této bezpečnosti můžeme věřit – přenášet data o životní důležitosti pomocí Hamachi vytvořené privátní sítě asi příliš doporučit nelze. Pro běžnou práci by ale šifrování mělo stačit.


Omezení?

Klient Hamachi je omezen současným počtem připojení ve virtuální síti (16), ale to nijak nesnižuje jeho použitelnost. Systém přímého propojení mezi počítači, či přesněji jakési VPN založené na serverech zprostředkujících navazování komunikace, je velmi dobrá aplikace. Podle autorů programu i podle zdrojů dostupných na internetu, neobsahuje klient žádný spyware ani nic, co by mohlo být výrazným bezpečnostním smítkem.


Proto, pokud potřebujete vytvořit fungující síť napříč internetem a vaše počítače spolu pro spletitost infrastruktury a její omezení odmítají komunikovat, doporučujeme k vyzkoušení. Klient se v současné době nachází ve stavu pilotního provozu a testování, ještě tedy nedozrál do „ostré“ verze. Nezbývá než doufat, že po jejím uvedení nebude následovat povinné zavedení poplatků za službu nebo jiná zrada typu vynucené reklamy.
ObrázekObrázek

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík


Věk: 33 let
Příspěvky: 27846
Bydliště: Schlackenwerth
826 606,- VK
Zasláno: so 8. říjen 2005 16:55
Včera jsem přes to zkoušel hrát HL a vůbec se nám to nevyvedlo. Rolling Eyes Nebo sme měli každej jinou verzi Cool
Moje nejoblíbenější téma (´・ω・`)

Dieg0 (0)
Odpadlík
Odpadlík


Narozen: 7.4.1991 (33 let)
Příspěvky: 1419
Bydliště: Slovensko Liptovsky Mikulas
13 649,- VK
Zasláno: so 8. říjen 2005 18:37
Na tento super programek som narazil asi pred 2 mesiacmi a v poho sme aj 4ria hrali Sven Coop po nete (LAN).Ale obcas su vysoke pingi
"Nebudem si všímať kto vedľa mňa stojí a budem si robiť čo chcem, kedy chcem, kde chcem a ako chcem." - Moje hlavné heslo

"Pamätaj si!Ženským nesmieš nikdy dávať všetko naraz!" - Sexbomba od vedľa

kenas (+5)
Odpadlík
Odpadlík


Příspěvky: 912
Bydliště: Brno, Kr. Pole
10 095,- VK
Zasláno: so 8. říjen 2005 18:52
Tak ja bych udelal povinosti kazdyho z VSN, abychom mohli hned od sebe tahat soubory Mr. Green
Jednoducha dedukce ze dvou premis:
P1: Co je všude - Bůh
P2: Co jiného je všude - prach
Z: Bůh je prach -> kdo nevěří v boha, nemusí uklízet prach, protože neexistuje

dubas (+1)
Bažant
Bažant


Příspěvky: 155
Bydliště: Kostlivec nad Mrtvicí
10 050,- VK
Zasláno: so 8. říjen 2005 19:03
ze vahas ja bych zas neco zaparil Mr. Green

Mohli by se na VSN dat nejaky freeware multiplayerovy hry a stimhle programkem po stazeni bychom mohli zaparit Mr. Green
ObrázekObrázek

Dieg0 (0)
Odpadlík
Odpadlík


Narozen: 7.4.1991 (33 let)
Příspěvky: 1419
Bydliště: Slovensko Liptovsky Mikulas
13 649,- VK
Zasláno: so 8. říjen 2005 19:14
dubas : kludne aj teraz.Daj link na hru ...
"Nebudem si všímať kto vedľa mňa stojí a budem si robiť čo chcem, kedy chcem, kde chcem a ako chcem." - Moje hlavné heslo

"Pamätaj si!Ženským nesmieš nikdy dávať všetko naraz!" - Sexbomba od vedľa

dubas (+1)
Bažant
Bažant


Příspěvky: 155
Bydliště: Kostlivec nad Mrtvicí
10 050,- VK
Zasláno: so 8. říjen 2005 20:00
pokud bude chtit este negdo zaparit neco po siti tak sem gdispozici Mr. Green

moje hry: Call of duty, Mortyr 2, Duke3d, Game Over in Machinimation (freeware super grafika a este lepsi multiplayer engine z Quake 3 160MB), Smahs Up Derby, Stonghold (Crusader), AoE 2, Counter-Strike 1.6
Zasláno: ne 9. říjen 2005 16:08
pokud si mate chut neco zahrat tak sem nasel web kde se specializujuou na hrani prez hamachi je zde kupa her

(tady je seznam SITI)

TADY je navod jak HAMACHI nastavit a rozchodit (je to naspodu stranky)
ObrázekObrázek
Celkově zprávy v multipostu upravil 1× dubas, naposledy ne 23. říjen 2005 16:54.

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika
Strana 1 z 1




Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127

www.elektrocigler.cz | Tisk v Brně | Barel Rock | Bejci.cz | Dětská lékárna