Zasláno: po 1. červenec 2024 19:03
Čistě fyzikálně čím tvrdší materiál tím křehčí. (Zejména bavíme-li se o oceli). Nůž je lepší tvrdý a tím pádem se snadněji zlomí. Levné nože se zohnou ale moc nevydrží ostré... musíš je brousit často a nakonec z nich nic nezbude. Ty jsi nesledoval reklamy s Horstem Fuchsem?
Hlavně nesmíš nožem páčit filety od sebe, jako moje máma, která tak pár nožů zlomila a ty levné zohla.
Jako jo, jde to částečně ochcat kompozitními materiály jako např. když se střídají křehká a tvrdá fáze železa s měkkou ale pružnou. Na to přišli už starověcí výrobci mečů a ocel kalili a překládali a vytvářeli tak vrstvy, někdy to překládali až tolikrát, že vrstvy jsou už nanostrukturní. Jenže takový postup je velmi pracný a tím drahý (a to i když se to dělá strojově - stojí to čas a energii). Jako jo, můžeš si koupit kovaný nůž, ale ten ti neprodají za pár stovek v supermerketu...
»
Příspěvek byl poslán z mobilního VSN