To je to stejný, jako když táta jezdil po obvodu na statky očkovat a bylo hodně pod nulou. Vakcíny byly tekutý a v momentě, kdy do nich přes tu gumovou zátku dal jehlu injekční stříkačky, tak zmrzly na led.
...který necháme pomalu schládnout třeba na 15°C - teplotu hluboko pod bodem mrazu octanu... Stejně jako máme destilovanou vodu v lahvi, podchlazenou pod bod mrazu, ale bez podnětu ke krystalizaci a stejně tak můžeme převařením led rozpustit a zase ho nechat zmrazit až na -41°C a tak dále..
No to je stejný..Ty sáčky obsahují octan sodný - ten tuhne při teplotě 58°C, ale když je čistý, tak může být kapalný i při 15°C.. Prolomení plíšku začne krystalizaci, při které se mimojiné uvolňuje teplo. Jakmile máme pevný octan sodný můžeme jej rozpustit zahřítím nad 58°C (obvykle převařením) a máme zase kapalný octan sodný, který...
pipa: Fakt? Jak to funguje? Z toho videa jsem pochopil, že když je voda čistá (destilka), tak se nemá na čem krystalizovat a drží v tekutým stavu. U těch gelových polštářků to jde přece vrátit tím, že je uvaříš. Jak to může být stejný princip? Varem to přeci nevyčistíš.
Ale to jsou jenom moje teorie. Kdo ví, jestli jsem jen špatně neslyšel.