Zasláno: po 23. červen 2025 15:12
citace: Žádnou dezerci. Jen opustit území ČR dříve, než se začne rozlišovat dezerce a opustit území NATO dříve, než se bude řešit, že např. do Vídně se nahrnula půlka Bratislavy a do Blavy půlka Vídně a kvůli tomu nemůžou povolávat. V Česku mohou povolávat v případě přítomnosti na území ČR, a to i pokud tu nemáš trvalý pobyt a jsi tu jen na návštěvě. Tímto zdravím, kamaráda, co si vyřídil trvalý pobyt v Paraguayi a myslel, jak na to vyzrál.
On je jako Čech? Pokud má české občanství, tak mu to je k ničemu.
Jinak v rámci EU bych nevsázel na to, že by povolávací rozkaz neplatil po celé EU...
citace: V případě regionálního konfliktu k druhé části rodiny do Vietnamu.
Jenže jakýkoliv konflikt někoho s NATO nebude regionální. Na Prahu budou lítat rakety a drony, tak jako teď lítají na Teherán a Tel Aviv. A Praha žádný Iron dome nemá... Navíc jak se ukazuje, tak Iron dome je super akorát proti vodovodním trubkám naplněným hnojivem od Hamásu, Íránské rakety ním pronikají.
citace: To je možné. Na druhou stranu uzavřít vzdušný prostor pro civilní lety nad celým NATO se mi nezdá jako úplně reálné. Když tak by to mělo jistit Srbsko.
Nad celým NATO ne, jen nad bojištěm. Třeba takové USA jsou celkem v klidu, ty ohrožují hlavně ponorky a mezikontinentální balistické střely, které jsou sestřelitelné. Jenže ČR je v doletu raket středního doletu (a dronů) všech států, se kterými hrozí válka. Mimochodem rakety středního doletu se nejhůř sestřelují, jelikož na rozdíl od mezikontinentálních raket neletí vesmírem a doba jejich letu je jen pár minut (či desítek minut). Jinak s tím Srbskem bych si nebyl tak jistý. Podívej se na Flightradaru na Moldavsko. Žádná válka tam není a nic tam nelítá. Je to prostě moc blízko. To samé teď třeba Irák, přes který teď lítají rakety a drony, ale válka v něm není... Srbsko je uprostřed států NATO. Nic by tam podle mě nelítalo. Jenom drony a rakety.
citace: Ohledně BTC se podívej, co v posledních měsících s kurzem udělal, jakýkoliv menší ekonomický otřes. Posledně jedno bombardování Íránu. V případě války velkého rozsahu by se nejspíš zhroutil internet tak, jak ho známe. To by znamenalo rapidní pokles krypta nebo i jeho celkový konec.
Zajímavější by měl být mix zahraničních měn - USD, CAD, CHF, EUR, AED. Skandinávské měny nebrat - skoro nepoužívají hotovost, ani čínské jüany kvůli stejnému. Japonské jeny, indické rupie nebo turecké liry nebrat kvůli vysoké inflaci.
Mít nějakou hotovost v zahraničních měnách je super, ale zase mít jí moc je k ničemu, když tě někde na nějakém checkpointu budou prohledávat, tak ti ji ukradou. Přemýšlel jsem, že bych si udělal bankovní účet ve Švýcarsku, ale to člověk musí mít buď trvalý pobyt, nebo musí platit docela mastné poplatky za vedení účtu, jako cizinec. Mám Revolut a i účet u německé banky, ale to pořád podléhá právu EU a pokud by jim lidi začali utíkat do zahraničí, tak jim klidně můžou blokovat účty, tak jak v Kanadě blokovali účty kamioňákum, co protestovali proti covidovým opatřením...
Jinak pokud by nastal celosvětový konec internetu, tak do prdele půjdou i kurzy všech měn, zejména těch co jsou ve válce. To by ti pomohlo akorát zlato, ale to se blbě převáží...
P.S. mám nějaké TRY, které jsem vybral z bankomatu když jsem byl kdysi v Turecku na Erasmu. Platil se tehdy za to nějaký extrémní poplatek za výběr ve výši 200 Kč nebo tak něco, ale i tak to bylo levnější než směnárna. A posledně mi je nechtěl vzít ani automat na dobytí kartičky na MHD, protože byly moc malé hodnoty (bral jen od 20 TRY výš)... Pak jsem koukal, že dnes 1 TRY = 0,5 CZK a tenkrát to bylo skoro 10 Kč.
A taky hrozí to, že v dané zemi přestane platit nějaká série bankovek, tak jako v ČR přestaly platit bankovky s tenkým proužkem (což se teda v USA nestane, tam jsou platné i dolary z doby války severu proti jihu).