Hlavní stránka Přidej se FAQ Mužstvo Hledat Nastavení Skupiny Zprávy SZ Přihlásit se

Raspberry Pi

Jdi na stránku První  Předchozí  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 12, 13, 14  Další  Poslední [vše]
Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika
jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík

Věk: 34 let
826 606,- VK
Zasláno: st 22. leden 2014 10:16
Včera mi z eBaye přišel bezdrátový přijímač a vysílač na 433 MHz (ten nahoře), kterým bych rád ovládal bezdrátové zásuvky SilverCrest z LIDLu.
Obojí funguje a povedlo se mi rozjet pomocí knihovny 433Utils. S přijímačem se mi povedlo zachytit kódy z dálkového ovládání (každé tlačítko náhodně vysílá 4 kódy) a s vysílačem je zase úspěšně odvysílat. Akorát, že zásuvky na to nereagují. Rolling Eyes
Když na RPi vysílám a přijímám najednou, tak kód přijde správně, ale časy pulzů chodí jinak. Ještě budu muset testovat, ale skoro z toho mám pocit, že je chyba v HW vysílače, který prostě pomalu reaguje. Přijímač má větší toleranci, tak to pozná, ale zásuvka ne. Ale zase to dohromady stálo $1. Mr. Green

Poznatek: největší opruz při těhle pokusech je v tom, jak se to musí pořád dokola kompilovat...
Moje nejoblíbenější téma (´・ω・`)

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík

Věk: asi 27 let
884 249,- VK
Zasláno: st 22. leden 2014 13:42
Koukám, že Jeník si doma staví inteligentní domácnost... Smile

Nevím, jak to funguje, ale napadá mě, jestli ty kódy posíláš přes GPIO pin, a ono to okamžitě vysílá signál podle toho, co mu přijde na vstup, tak to nemusí stíhat ani Raspberry Pi... přecejen na něm běží operační systém s multitaskingem, a ten může poslání nějaké nuly či jedničky na nějaký pin o trošičku pozdržet, protože je procesorový čas přidělený zrovna něčemu jinému... na tohle by byl lepší nějaký mikrokontrolér, nebo kdyby na Raspberry běžel nějaký realtime OS... (na úplně stejné problémy jsem narazil v diplomce, když jsem zjistil, že u Windows nejsou vyjímečné ani zpoždění v řádu desítek milisekund, podle toho, jestli si zrovna počítač nestahuje aktualizace, nebo se neprojíždí antivirem.. Very Happy proto je jednodušší kritické operace předat nějakému specializovanému zařízení...)
Já osobně bych to udělal asi tak, že bych k Raspberry připojil přes USB Arduino (protože ho u mám.. Very Happy) a to nechal obsluhovat ten RF přijímač... Smile

Na druhou stranu jestli to je tak, že se sekvence nahraje do toho vysílače a ten ji až potom odešle, tak to asi nebude chyba Raspberry, ale fakt to nebude stíhat ten vysílač...

Jestli to chceš na rožínání a zhasínání lampičky, tak další možností bude použít nějaké relátko a to ovládat přes GPIO pin... akorát to teda nebude tak elegantní a bezdrátové... Smile
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík

826 606,- VK
Zasláno: st 22. leden 2014 15:16
Relátko bude vypadat i děsivěji a navíc nebude spolupracovat s tím dálkovým ovladačem. Smile
S tím zpožděním kvůli zátěži mě to taky napadlo, ale na druhou stranu mám na RPi jen nějaký miniaturní klon Raspbianu, který jede v příkazovce a ty časy se mezi různými vysílání zas o tolik neliší. Spíš je to v tom, že z ovladače lezou změny LOW/HIGH (a opačně) po 500 nebo 1000 us a z Rpi to jdou všechny třeba 500 a 1300.
Zkusím ještě pohrabat v té knihovně. Je to právě nějaký port z Arduina.
Ještě je na tyhle hrátky aplikace piLight, jenže tu nezkompiluju, protože nemám hlavičky Linuxovýho jádra (ale zas hádam, že díky tomu je ten přístup ke GPIO řešený systémověji), a nespustim, protože nemám v RPi spuštěný GUI. Mr. Green
Zasláno: čt 23. leden 2014 20:05
Hurá, povedlo se mi zapnout a vypnout lidl-zásuvku z Raspberry! Mr. Green
Žádná z připravených knihoven se vůbec nechytala, tak jsem se pustil do řešení problému vlastními silami.Napsal jsem si dva prográmky. Jedním jsem si odposlechl časy, ve kterých přepíná 0/1 ovladač. Tím druhým potom jsem to samé odvysílal (viz obrázek Mr. Green).
Po několika marných pokusech se nakonec zásuvka opravdu chytla a zareagovala! Teď už musím jenom vymyslet, co všechno z těch čísel je podstatný a co ne a případně i to, jak ty časy udělat spolehlivější, protože mi připadá, že ten čínskej vysílač/přijímač nějaký desítky nanosekund moc neřeší... Smile

Obrázek

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík

884 249,- VK
Zasláno: so 25. leden 2014 17:59
tak to gratuluju... Very Happy

btw. taky si kupuju Raspberry Pi... Very Happy To bude mít wojcek radost, jak se tu budem bavit jennom o malinách... Very Happy

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík

826 606,- VK
Zasláno: so 25. leden 2014 20:14
Když už mi všechno fungovalo, tak jsem zjistil, že kdybych zadal přesný typ zásuvky do Googlu, tak je hned první výsledek řešením. Mr. Green Sice je to Arduino, ale pro RPi stačí změnit pár funkcí...
Ale nakonec ani to moc nefungovalo, takže jsem to použil jen jako inspiraci a sestavil jsem podle toho vlastní prográmek. Skoro to vypadá, že to má sice mít nějakou kompatibilitu s ethernetovýma bránama SteckerChecker, ale každá zásuvka je originál s jiným časováním synchronizačních pulzů atd. Smile
Takže už mi funguje ovládání všech zásuvek, i když asi polovina pokusů o odeslání nic neudělá. Otázkou je, jak moc za to může Raspberry (prográmek pouštím přes "nice -20", což by měl být příkaz na nejvyšší prioritu) a jak moc za to může rádiový vysílač (co čekat od sady vysílač-přijímač za $1).
A když už to funguje, tak jsem si k zásuvkám vytvořil i druhý ovladač. Smile

Obrázek

Jen tak pro informaci, kdybyste potřebovali zpolofunkčnit Linux, tak stačí napsat nesmysly, nebo aspoň chybu, do souboru /etc/sudoers. To se pak nedají spouštět žádný administrátorský příkazy nebo třeba vypnout počítač. A opravit to jde jedině z Live CD nebo prostě jiného Linuxu, protože bez root oprávnění nemáte k souboru sudoers přístup. Mr. Green

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík

884 249,- VK
Zasláno: so 25. leden 2014 23:44
Jééé, ovládání mobilem... Smile To sis asi napsal sám, že?

Mimochodem, myslíš, že mi do maliny bude stačit 2GB RS-MMC karta? Very Happy Takhle by to mělo i tu výhodu, že by to netrčelo... Smile

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík

826 606,- VK
Zasláno: ne 26. leden 2014 00:54
To ovládání mobilem je normální webová stránka v prohlížeči napsaná v PHP, kterou přes AJAX spouštím PHP skript, který pak přes funkci exec(); spustí prográmek, který jsem si napsal, který posílá data RF modulem. Smile

Taky mě napadlo, jestli neexistují nějaké RS-SD. Jestli to umí MMC karty netuším, ale 2 GB je minimum, na který XBMC, OpenElec nebo třeba Arch a Pidoru nahraješ. Raspbian potřebuje 4 GB (ledaže bys použil tu minimální verzi, kterou mám v RPi já, která ve výchozím stavu skoro nic nemá v sobě). A taky záleží na rychlosti tý karty. Pomalá bude fungovat, ale nebude se nic moc používat. Nevím, jak jsou na tom MMC s rychlostí.

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík

884 249,- VK
Zasláno: ne 26. leden 2014 01:06
No, to bude asi největší problém... RS-MMC jsou pomalejší jak ty nejpomalejší SDčka... Sad
Jinak existují i redukce, které se na e-bayi dají koupit za cenu od 31 Kč za kus... Very Happy
http://www.ebay.com/sch/i.html?&_nkw=raspberry+pi+micro+sd
Takhle bych ale nic nemusel nic kupovat, protože mám takovou kartu doma ještě z dob Siemensů... Very Happy

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík

826 606,- VK
Zasláno: út 11. únor 2014 18:08
Mám plexi krabičku. Z eBay asi za 70 Kč, v balení kromě toho byly i 3 pasivní chladiče (2 malé + 1 velký).

Obrázek

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika
Strana 6 z 14