Hlavní stránka Přidej se FAQ Mužstvo Hledat Nastavení Skupiny Zprávy SZ Přihlásit se

Raspberry Pi

Jdi na stránku První  Předchozí  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další  Poslední [vše]
Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika
busch (+9)
hodná ovečka
VIP Řízek
Řízek

36 528,- VK
Zasláno: so 5. prosinec 2015 12:48
prijdu z druhe strany Dance
Veselé Vánoce!

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík

Věk: 34 let
826 606,- VK
Zasláno: út 8. prosinec 2015 18:16
Vrátil jsem se na skok k problematice ovládání beztrátových 433,92MHz zásuvek, co jsem řešil dříve.

jenda^^ napsal:
Takže už mi funguje ovládání všech zásuvek, i když asi polovina pokusů o odeslání nic neudělá. Otázkou je, jak moc za to může Raspberry (prográmek pouštím přes "nice -20", což by měl být příkaz na nejvyšší prioritu) a jak moc za to může rádiový vysílač (co čekat od sady vysílač-přijímač za $1).

Ukázalo se, že za tu chybovost nemůže čínský vysílač, ale právě Raspberry. Protože na něm jede celý systém, musí se o čas CPU dělit všechny procesy. A tím pádem příkazy z mého prográmku chodí, ale mikrosekunda sem, mikrosekunda tam, a ve finále jsou ty časy vysílaných signálů tak mimo, že to zásuvka prostě nepřijme.

Ale jde to vyřešit. Stačí místo tupého vysílání "1, čekat, 0 čekat" použít přímý přístup do paměti (DMA).
Tady je příklad ovládání výstupu přes DMA, kdy má být časová odchylka spínání v jednotkách mikrosekund: https://github.com/Wallacoloo/Raspberry-Pi-DMA-Example/blob/master/dma-gpio.c
Ve výchozím stavu to přepíná kontakt frekvencí 500 Hz, tak jsem místo přepínání nabastlil svoje časy a kódy k zásuvkám a podle testů to zatím funguje naprosto spolehlivě! Applause

Menší problém je ale v tom, že to při každým spuštění musí inicializovat přímý přístup a to zabere několik vteřin.
Buď to budu muset přežít, nebo se budu muset snažit pochopit ten kód, kterýmu ale rozumím asi stejně jako čínštině.

Jo a ten příkaz na nejvyšší prioritu je správně "nice -n -20", linuxová dokumentace je někdy dost nesrozumitelná, bez -n to nastaví nejhorší prioritu.
Zasláno: st 9. prosinec 2015 19:50
To si děláš prdel! Shocked Shocked Shocked http://www.icrobotics.co.uk/wiki/index.php/Turning_the_Raspberry_Pi_Into_an_FM_Transmitter

FM vysílač z Raspberry Pi.
Potřebný hardware: Raspberry Pi, kus drátu. Shocked
A fakt to hraje. Shocked

Jenom tedy tomu subwooferu, co jsem sem nedávno dotáhl, jak jsem si stěžoval, že děsně brumí, se to mu nelíbí. Když jsem to spustil, tak začal hučet mnohem víc nahlas. Mr. Green
Moje nejoblíbenější téma (´・ω・`)

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík

Věk: asi 27 let
884 249,- VK
Zasláno: čt 10. prosinec 2015 13:50
cool, to je hodně dobrý... akorát teda co jsem pochopil, tak to asi umí jen přehrát wav soubor, ne že bych si přes to pouštěl vše, co by lezlo na zvukovou kartu raspberry pi (třeba internetové rádio atd..)
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík

826 606,- VK
Zasláno: čt 10. prosinec 2015 15:34
Ale jo, jde... Teď nevím ten příkaz z hlavy přesně, ale takhle nějak to bylo a přehrávalo mi to Gama Rádio. Smile

kód:
avconv -i http://77.237.128.156:8000/new128 -t 3600 -f s16le -ar 44.1k -ac 1 - | sudo ./pifm -

Je to upravený příkaz z té odkazované stránky, místo avconv může být ffmpeg, podle toho, co je nainstalováno.
Problém je, že to takhle hraje akorát 3600 sekund (hodinu) a pak se to zastaví. Jenže bez parametru s časem to nezačne stream přehrávat (asi pořád čeká na konec). Ale i tak mi to asi po čtvrt hodině spadlo s nějakým errorem.

A taky jsem tam psal jinou frekvenci, protože s těmi 22050 Hz, které to má jako default, mi to hrálo dvojnásobnou rychlostí. A u streamu to pak samozřejmě nemělo další data k přehrávání, tak to začalo koktat. Laughing

Jinak výkon dost silnej, řekl bych. Připojil jsem na pin jen 15cm kablík, co mám k nepájivýmu poli a rádio jsem bez problémů chytal na mobilu přes 3 zdi (cca 10 metrů?). A to na té stránce doporučují minimálně 20cm, ideálně 70... Mr. Green

Pak jsem koukal, že existují různé upravené verze, třeba tady s RDS:
https://github.com/ChristopheJacquet/PiFmRds
Nebo tady s tím provozují SSTV (přenášení obrázků)
http://www.agri-vision.nl/CMS/index.php?option=com_content&view=article&id=54

Jo a nejspíš je takovéhle vysílání nelegální. Shhh

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík

884 249,- VK
Zasláno: čt 10. prosinec 2015 22:49
Škoda, že to jde jen 3600 sekund... no ale tak určitě by šel napsat nějaký skript, co to vždycky sám restartuje, ne?
obrázky? heh, to jsou věci... Very Happy

teď mě napadá, umí to přehrávat playlist? že by sis vyrobil vlastní rádiovou stanici... Very Happy Very Happy Very Happy

nelegální? to má až takový výkon? Very Happy Takové FM transmitery do auta se normálně prodávají, ne? Very Happy ale to zas asi nedosáhne ven z auta...
» Mobilní verze Příspěvek byl poslán z mobilního VSN

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík

826 606,- VK
Zasláno: čt 10. prosinec 2015 23:05
No tak výkon to má asi větší než ty krabičky do auta a hlavně to nemá žádný filtrování. Jak to jede na pwm výstupu, tak z toho leze obdélníkový signál s hromadou harmonických... A vůbec... Teď jsem zkoušel tu verzi s rds a všiml jsem si, že když nastavím třeba 88 MHz, tak na rádiu vysílaný zvuk slyším chrčet snad na všech frekvencích, kde není žádná silná stanice. To asi taky není úplně dobrý. Mr. Green

Jinak ta verze s rds používá k převodu z jiných formátů nějakou utilitu sox, která taky umí i stream rádia a nenastavuje se tam žádný čas, takže je to teoreticky neomezeně
Zasláno: po 14. prosinec 2015 10:45
Hmm, asi jsem to počítání zátěže CPU udělal blbě... Laughing

Obrázek

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík

884 249,- VK
Zasláno: ne 20. prosinec 2015 23:57
ale ne... jen pacuje na 520%...Very Happy

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík

826 606,- VK
Zasláno: čt 24. prosinec 2015 21:34
Mimochodem, takhle je provedená ta moje očumovací kamera. Nepromokavý obal na webkameře se stínítkem proti oslnění sluncem, nakloněný a upevněný. Mr. Green

Obrázek

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika
Strana 10 z 14