Hlavní stránka Přidej se FAQ Mužstvo Hledat Nastavení Skupiny Zprávy SZ Přihlásit se

Snažíte se kupovat neošizené potraviny?

Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další  Poslední [vše]
Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Jídlo, pití

Snažíte se kupovat neošizené potraviny?

Hlasování není časově omezeno.
Ano:
90% 90% [ 9 ]
Občas:
10% 10% [ 1 ]
Nesleduji:
0% 0% [ 0 ]
Nezajímá mě to:
0% 0% [ 0 ]
Celkem hlasů : 10 / Hlasujících: 10
Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7122
Bydliště: Praha
371 897,- VK

Snažíte se kupovat neošizené potraviny?

Zasláno: ne 26. únor 2012 00:31
Před začtením se do příspěvku, doporučuji urychleně nejdříve zkonzumovat zásoby nápaditě levných potravin typu euronákup, chytrý, áro apod. Až si přečtete z čeho jsou, nemuseli byste je chtít dojíst.

Na začátek si řekněme, že složení všech výrobků by mělo být spolu se zemí původu uvedeno na obalu. Složení výrobku je psáno sestupně od nejvíce zastoupené složky.

Další důležitá věc je ujasnit si, co znamená slovo příchuť. Většinu z nás asi napadne od slova „přichutit“, že do potraviny přidáme něco pro zlepšení chuti. Například do zmrzliny meruňky a je to meruňková zmrzlina. Pravda je ale jiná. Jak to ve skutečnosti je vám povím příběhem.
Jednou za rok se koná Den vědy. U nás na VŠE je v tu dobu prezentace ostatních vysokých škol. Minulý rok se na stánku VŠCHT (Vysoká škola chemicko-technologická) konala demonstrace přípravy zmrzliny za pomocí tekutého dusíku. Vzali smetanu z tetrapaku do ní přidali z malinkatých flakónků barvivo a posléze i aroma. Poté to schladili tekutým dusíkem a byla z toho zmrzlina, kterou si běžně můžete koupit u zmrzlináře. Chutná úplně stejně jako normální zmrzlina. Jen se rychleji vychladila. A jak se později dozvíte, byla i pořádnější, než ty, co si můžete koupit, protože obsahovala pravou smetanu. Příchuť se nerovná přidání té či oné potraviny pro dochucení – použije se jen aroma a barvivo.

Běžná praktika je také snížení hmotnosti balení a to se prodává stále za stejnou cenu.

Maso

Maso nesmí být křehčené. Křehčené znamená, že je dodatečně napumpované směsí vody, soli a škrobu pro větší hmotnost. Po upečení se rozpadne.

Ryby
Ryby se naopak zase glazují. To znamená opět, že se do nich přidává voda pro zvýšení hmotnosti.

Masné výrobky
Typicky se jedná o šunku, salámy a párky. Řekněme si na rovinu, maso je drahé, a proto ho taky v těchto výrobcích mnoho nenaleznete. Nejčastějšími náhražkami masa je strojně oddělené maso (to jsou zbytky masa, které zůstanou na kostech po vykostění) nebo různé směsi s obsahem sóji. Nejhorší možnost je obsah separátu – to máte semleté strojně oddělené maso spolu s peřím, drápy, kůžemi a podobnými zbytky. Výsledek je údajně zdravotně nezávadný. A nesmíme také zapomenout na onu oblíbenou vodu, které v těchto výrobcích můžete někdy najít i přes 10%. Nedivte se, proč potom ta šunka druhý den smrdí.

Ovoce a zelenina
Tady to bude jen krátký apel. To že u nás v regálech najdete běžně mezi pomeranči pět shniláků normální není. A to že se slevou 50% si můžete koupit zlevněné načernalé banány zabalené v igeliťáku či oplesnivělé jahody ve vaničce to není zdravotně nezávadné ani zdravé – dokonce to není v souladu ani s českými zákony.

Pečivo
Možná vám připadá divné, že rohlík už skoro deset let stojí stále kolem dvou korun. Jak je to možné? Především pekaři do kvásku znovu přidávají rozemleté staré neprodané pečivo. Snižují hmotnost (proto houska váží 43 g jako rohlík a ne 50 g jako dřív). Taky můžou použít více droždí, aby bylo pečivo nadýchanější a lehčí. U bílého pečiva dávají méně tuku, proto je rohlík málo křupavý a je takový „gumový“.
Chléb je zvláštní kategorií. Ten současný se nedá skoro jíst. Je jedno jestli koupíte „konzumní“ nebo „šumavu“ – tato slova se stala skoro synonymy. Oba dva obsahují až 40% starých neprodaných chlebů sezených z prodejen. To je taky jeden z důvodů, proč chleba za pár dní zplesniví. Díky tomuto postupu se do chlebu dostává více spór plísní. Další způsob, jak ušetřit na výrobě je přidat do chleba více pšeničné mouky na úkor žitné. Kvůli tomu je chléb sice o nějakou korunu levnější, ale rychleji tvrdne.

Marmelády
U marmelád a džemů je problém v použitém ovoci. Např. u meruňkové se může stát, že ve složení se dočtete, že obsahuje pouze 20% meruněk a dalších 20% jablek. Další nešvar je celkový procentní podíl ovoce. Ten by se měl pohybovat aspoň kolem 50%. Jinak se nejedná o džem, ale o obarvený roztírací cukr nebo hůř – produkt chemického průmyslu.

Med
Poslední dobou je nedostatek českého medu. Řetězce to řeší dovozem. Proto se můžete setkat s označením „obsahuje směs ze zemí ES a mimo ES“. Co se pod touto frází skrývá, můžeme jen hádat. Určitě to ale nebude žádná prvotřídní kvalita.

Máslo
Máslo je druhem potraviny, u něhož se dost často klame. Pravé máslo má mít 82% podíl (živočišné) tuku. Jinak to není máslo. Navíc my jsme zvyklí na tzv. „čerstvé máslo“. To je česká specialita, která se nevyrábí nikde jinde než u nás. Takže pozor na dovozy z EU – na másle musí být, že je vyrobeno v ČR nebo SR. Poté je druhý druh Stolní máslo – hůře roztíratelné, starší, déle trvanlivé, spíš na vaření.

Čerstvé máslo vydrží tři měsíce. Zajímavé tedy je, že v obchodě je zřídka kdy vidět nějaké máslo s delší trvanlivostí než jeden a půl měsíce.

Jogurty
Jak se pozná ošizený jogurt? Dává se do něj málo jogurtových kultur. Když se ale jogurt takto zředí, tak je příliš řídký. To se napraví škrobem, ten to zahustí.

A můj oblíbený jahodový jogurt… Jak se ten dá „zlevnit“. No přece nepoužijeme tolik jahod. Místo části jahod tam dáme extrakt z červené řepy, jablka a kdyby to bylo ještě málo červené, tak navíc červené barvivo.

Šlehačka
Čím se odlišuje levná „chytrá“ šlehačka ve spreji od té dražší v modré tubě s dívčím jménem? V té levné šlehačce je pouze ztužený rostlinný tuk. Ten není dobrý ani zdravý. Pokud ve složení najdete na předním místě rostlinný tuk, jděte od té šlehačky pryč. Chutnat vám nebude.

Zmrzlina
Všimli jste si, že poslední dobou, ať koupíte jakýkoliv „polárkáč“, tak chutná divně? Aby ne! Vždyť na složení si přečtete „voda, cukr, rostlinný tuk“. A přece každé malé dítě ví, že zmrzlina má být ze smetany! Když se na to zaměříte do větší hloubky, zjistíte, že se u nás prakticky nedá koupit žádná cenově dostupná zmrzlina s obsahem smetany. I Magnum od Algidy obsahuje rostlinný tuk!
I když půjdeme s cenou hodně nahoru až k těm velikým vaničkám typu Manhattan, tak v nich nenajdete smetanu. Pouze odtučněné mléko opět na druhém místě doprovázené rostlinným tukem.

Čokoláda
Opět velice oblíbený produkt na výrobní kreativitu. Musíme rozlišit všechny možné čokoládové pochoutky od čokolády. Pravá mléčná čokoláda má mít minimálně 30% kakaa (česká legislativa připouští i 25%). Jinak se nejedná o čokoládu a chutná to jako bláto. Hořké čokolády začínají někde na 40% kakaa.

Káva a kapučino
Důvod proč je možné prodávat pytlík kapučina za 9,90 je ten, že neobsahuje skoro žádnou kávu. Místo toho je v něm cikorka, melasa a podobné věci. Kávu tam najdete v jednotkách procent.

Sušenky
Opravdu si myslíte, že každá sušenka nebo bábovka musí obsahovat vejce? Ale kdeže. Vajíčka jsou opět drahé a navíc můžou být zkažené a zkazit celou várku.

Místo vajíček se používají emulgátory, případně škrob pro zahuštění konzistence. Pokud vajíčko při výrobě bylo použito, tak je uvedeno ve složení!

Kečup
Proč do kečupu dávat rajčata, že? Proto v plastové lahvi Hellmans je nejvíce zastoupená voda. Jinak se místo rajčat používá jablková dřeň, mrkev nebo cibule. Obvyklé bývá i použití geneticky modifikovaného kukuřičného škrobu.
Jak se proti tomu bránit? Na každém kečupu je napsáno kolik gramů rajčat bylo použito na 100 gramů výrobku.

Vanilkový cukr
Vanilka se nahrazuje chemickou sloučeninou vanilin. Je to vytažená molekula z vanilky dodávající jí charakteristickou vůni. Proto si v obchodě můžete vybrat mezi vanilkovým cukrem z vanilky nebo umělým vanilinovým cukrem. Cenový rozdíl není velký. Maximálně 1 až 2 koruny na sáčku. A to jsem před Vánoci koupil v jednom řetězci fair-trade vanilkový cukr z třtinového cukru za cenu nižší než vanilinový od Oetkera.

Balená voda a limonády
Pokud si koupíte minerálku za 3,90, může se stát, že to není minerálka, ale pouze pitná voda z kohoutku. Zjistíte to tak, že ve složení najdete pouze „pitná voda“ a ani se nedopátráte vrtu, odkud ta voda je. Protože žádný takový vrt není. Přitom obrázek na etiketě se vás bude snažit přesvědčit o opaku – např. zasněžené hory na vodě Saguro z jednoho diskontu. Přitom se jedná o předraženou přefiltrovanou kohoutkovku.
Levné (a nejen levné) limonády mají vlastnost, že nikdy neviděli předmět své příchutě. Např. malináda za 5,90 je čistým produktem chemického průmyslu (kyselina citrónová, regulátory kyselosti, aroma, barviva, kozervanty atd.).

Pokud se podíváme na pomerančovou Fantu, zjistíme, že ta česká obsahuje 3% pomerančové šťávy. Koukneme-li se na jih Evropy, zjistíme, že španělská a portugalská obsahují 10% pomerančové šťávy a třeba italské té šťávy obsahuje rovnou 12%! A vážně, ten český utrejch se pít nedá. Chutná jako zředěná kyselina citrónová.

A pamatujte, kvalitní potraviny nemusí být drahé. Mnohdy stojí stejně nebo i méně než ty nekvalitní. Nekvalitní potraviny se obyčejně rychleji kazí a je jich potřeba více, aby se člověk nasytil. Svým složením často i přispívají k obezitě (separát, škrob atd.), alergiím (barviva, konzervanty apod.) a různým dalším zdravotním problémům, ale hlavně NEJSOU CHUTNÉ.

Wojcek (+20)
Emsí_Dabljůsí
VIP Kořeň
Kořeň


Věk: 34 let
Příspěvky: 4529
Bydliště: Kroměříž
132 412,- VK
Zasláno: ne 26. únor 2012 10:33
Applause perfektní! S chutí bych to šoupnul na hlavní stranu!
Tohle je ale stejně jen špička ledovce... O chemických přísadách, jako umělá sladidla (aspartam) a glazurách by vydalo na samostatný článek.
Někde jsem slyšel, že na západě se do čokolád a zmrzlin rostlinný tuk nedává, že to je zase taková specialitka, jak to u nás ojebat a vyrýžovat prachy.

Líbí se mi poslední odstavec Smile člověku to dává naději, že alespoň někdo ještě přemýšlí a českej lid není úplně v hajzlu.
(_)_)\\\\\\\\\\\\\\\Mr. Green

LivArt (+23)
Tuňák
VIP BigBoš
BigBoš


Příspěvky: 10732

534 469,- VK
Zasláno: ne 26. únor 2012 12:18
Moc hezký Applause

Sám se snažím si kupovat jen kvalitní potraviny, jenže ne vždycky to jde...
Je-li život děvka, správný muž ji plácne po zadku a jde dál.

Radši se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy.

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: ne 26. únor 2012 18:35
Very nice Applause Exclamation
Obzvlášť to o fantě mě potěšilo, když jsem si jí dal vloni v itálii, tak jsem jasně cejtil že je lepší, chutnější, prostě "poctivější" ale nikdo mi to zrovna dvakrát nebaštil. A to fantu všeobecně piju jenom vyjímečně, po návratu do čech jsem si jí dal před půl rokem - abych si potvrdil svoje dojmy - naposledy.

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík


Věk: 33 let
Příspěvky: 27846
Bydliště: Schlackenwerth
826 606,- VK
Zasláno: po 27. únor 2012 00:57
Fanta je teda hroznej hnus... a nevím jestli se mi jen tak změnili od mala chutě nebo i takovej Sprite byl dřív lepší a teď to chutná prostě jako kyselina s cukrem...

Mimochodem u těch rohlíků je to šizení strašně znát... Vždycky, když ráno snídam, tak si říkam, že mam pocit, jako bych žvejkal kus nějaký pěny bez chuti... Zvracím
Moje nejoblíbenější téma (´・ω・`)

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: po 27. únor 2012 01:31
jenda^^ napsal:
Fanta je teda hroznej hnus...

Pokud budeš mít možnost, okoštuj tu italskou. Je úplně o něčem jinym. Čas od času jsem si dával fantu i tady, ale teď nechápu jak mi ta česká splaška mohla chutnat.

EINEX (+14)
Superstar z TV Nova
VIP Řízek
Řízek


Věk: 33 let
Příspěvky: 1645
Bydliště: Havířov - nejstarší město ČR
53 388,- VK
Zasláno: út 28. únor 2012 11:19
A můžete mi někdo dopručit značku aby byla kvalitní?
Minerálka
Rohlíky
Párky
Hořtice
Čínská polívka Mr. Green
Mr. GreenMr. GreenObrázek Obrázek Mr. Green

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7122
Bydliště: Praha
371 897,- VK
Zasláno: út 28. únor 2012 11:29
Minerálka? Cokoliv, co máš z nějakého vrtu a není ve složení "pitná voda". Pokud trváš i na minerálnosti, tak sleduj i zatoupení minerálů. Z těch známých prakticky všechno - Rajec, Dobrá voda, Aquilla, Magnesia... Vyhnout se vodě Saguro, ta je z pitné vody a má na sobě obrázek hor. U ochucených si přečíst složení - zjistil jsem, že všechny až na Aquilu AquaBeauty neobsahují žádnou ovocnou šťávu.

Párky? Nebuď líný a čti složení. Pokud je tam pod 70% masa - NEKUPOVAT! Je to humus. Nápodobně když uvidíš ve složení separát, kosti, strojně oddělené maso. To nekupovat, ani kdyby tam bylo více masa.

Čínská polévka? Nebrat. Vůbec.

Rohlíky? Tady si nevybereš. Snad jedině obejít kšefty v okolí a ozkoušet jednotlivé rohlíky.

Hořčice? My kupujeme Boneco. Nemá v sobě tolik žlutého barviva a má lepší chuť.
NoArtist / NoName

LivArt (+23)
Tuňák
VIP BigBoš
BigBoš


Příspěvky: 10732

534 469,- VK
Zasláno: út 28. únor 2012 19:49
Pečivo: U nás Sázavská pekárna, takovej miniřetězec pekáren, kde mají výborný pečivo Smile
Je-li život děvka, správný muž ji plácne po zadku a jde dál.

Radši se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy.

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: st 29. únor 2012 21:20
Já chtěl doporučit jako hořčici AMORA Moutarde de dijon, ostrá, kdysi jsem u ní zakotvil po vyzkoušení nějakých dalších, zachutnala mi a pořád chutná, ale teď jsem se koukl na složení a je tam: pitná voda, hořčičná semínka, lihový ocet (max 20%), jedlá sůl, max 6,4 % a pak nějaké dvě kyseliny a nějaký konzervant Rolling Eyes tak to asi úplně košér nebude, obzvlášť vzhledem k tomu že u hořčičných semínek a pitné vody nejsou ani procenta obsahu Confused .

romulus (+28)
Občasný energit
Šéfík


Narozen: 1974 (asi 50 let)
Příspěvky: 3776
Bydliště: Jižní Morava - jak jinak...
60 434,- VK
Zasláno: čt 1. březen 2012 20:26
Tohle asi každý ví, že? Ale i tak...

Youtube Video
Přehrát video


Jinak delší, ale taky celkem zajímavý je: http://vimeo.com/31571659 (o tom, jak tento jeden z největších potravinářských kšeftů dneška funguje).
Nemám problém uznat cizí názor. ...ale pravdu mám stejně já.

Jsem proti jakékoliv diskriminaci, hlavně diskriminaci slušných, poctivých a pracovitých lidí..

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7122
Bydliště: Praha
371 897,- VK
Zasláno: čt 1. březen 2012 23:42
romulusi, znám. Znáš ale i druhou stranu tohoto příběhu? O propagaci vody z kohoutku zase stojí vodovodní společnosti. Např. ve Francii to bylo v devadesátých letech, stála za tím Veolia, a úměrně s tím, jak lidi věřili, že kohoutkovka je kvalitní, tak zdražovali vodné a stočné. Cena vody stoupla několikanásobně. Tak kdopak stojí za naší českou iniciativou...? Nevím, snad je to nezištný důvod, možná Veolia.
NoArtist / NoName

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9097
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
862 790,- VK
Zasláno: pá 2. březen 2012 00:48
LOL, kolik myslíš, že se té vody z kohoutku vypije? dva litry denně na člověka? Laughing

Myslím, že takový věci jako koupání, sprchování, praní, mytí nádobí, splachování záchodu, vaření a podobně spotřebují o několik řádů víc vody, než se jí vypije... Myslíš, že když spotřebuješ o dva litry víc, tak na tom zbohatnou? Při ceně 0,05 Kč za litr na tom vydělají 10 haléřů, což je strašně moc. Víc ti určitě i prokape netěsnícím kohoutkem... Zdá se mi, že spiknutí hledáš na špatné straně.. Very Happy Ještě mi řekni, že je lepší si kupovat vodu v plastové lahvi za 20Kč.. A nebo člověk vlastně ani nepotřebuje pít a všechno je jen spiknutí, jak říká sekta breathiánů? Very Happy

Navíc i ta voda v lahvích je často ze stejn=ho vodovodu, takže těch 10 haléřů vodárnám zaplatíš tak jako tak... Jenže navíc musíš ještě platit obal, dopravu a další věci...
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7122
Bydliště: Praha
371 897,- VK
Zasláno: pá 2. březen 2012 00:55
pipa: netvrdím kupovat balenou vodu. Tvrdím jen, že současný mediální zájem u nás v republice může být výsledky lobby vodáren, jmenovitě té jedné. Podobnou strategii už použila dříve v západoevropských zemích, kde "přesvědčila" lidi o kvalitě vody a při té příležitosti jí i více než 10x násobně zdražila během několika let.

Jinak používej vodu, jakou chceš. Pij tu, co ti chutná. Pokud je to voda z lahve, budiž. Pokud kohoutkovka, jak chceš. U lahví se jen podívej, jestli je aspoň z nějakého vrtu, když ne rovnou minerálka. Pokud má ve složení "pitná voda", je to jen stočená kohoutkovka a je to jako v tom videu. Pokud piješ třebas Mattonku, tak to video až tak neplatí.
NoArtist / NoName

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9097
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
862 790,- VK
Zasláno: pá 2. březen 2012 01:49
Hele, schválně si spočítej, kolik denně vypiješ čisté vody - ať už z kohoutku, nebo balené. Ale nepočítej do toho žádné polévky, nebo třeba čaje, kávu a podobně, ty snad z balené vody nikdo nedělá. Myslím, že i ty dva litry jsou značně přehnané... A pak si zjisti, jakou máte spotřebu vody na den. Garantuji ti, že vypitá voda bude opravdu nepatrný zlomek z toho, co se spotřebuje...

Dál si uvědom, že i kdyby ta voda v lahvích nebyla ta z vodovodu, tak při její výrobě se jí taky použije dost... (už jen třeba na vyplachování lahví při výrobě - vzhledem k tomu, že se jedná o obaly na potraviny, tak se musí používat pitná voda, ne užitková...) Takže ve výsledku je i je možné, že vodárna vydělá víc na balené, než na té, co prodává ve vodovodu...

Osobně piju vodu z vodovodu. U nás v Olomouci ji máme chuťově dobrou (mimochodem je taky z podzemního vrtu).

Takže můj názor na vodu z vodovodu:
+Je skoro zadarmo (cca 5 haléřů za litr, popřípadě pokud máte vlastní studnu, tak úplně zadarmo)
+Je zdravá, narozdíl od sraček typu coca-cola nebo pepsi, co obsahují tunu cukru, umělá sladidla, konzervanty a podobné ze kterých dostanete cukrovku a rakovinu.
+Její kvalita se kontroluje (což sice balené taky) Ale ta z vodovodu pořád proudí - takže se nestane, že byste se nakazili třeba bakteriemi E.coli, které byly už několikrát nalezeny např. v Aquille a podobných vodách, které půl roku stály někde ve skladě a pak ještě jak dlouho v supermaketu...
-Obsahuje trochu chlóru. Ale když se nechá chvíli odstát, chlór vyprchá...

To jak se povedlo za posledních 20 let přesvědčit lidi, že je lepší pít balenou vodu je podle mě největším úspěchem marketingu všech dob... Za chvíli se snad bude prodávat i vzduch v láhvích... Rolling Eyes
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7122
Bydliště: Praha
371 897,- VK
Zasláno: pá 2. březen 2012 02:06
Samozřejmě, že voda z kohoutku je levnější. Co člověk pije, záleží na něm. Sám piju občas i kohoutkovku. Celou dobu se tu já bavím o neochucených balených vodách. Zde záleží na preferencích. Např. v Praze máme chuťově hnusnou vodu pocházející z čištičky (ta šťastnější část Prahy ji má z Želivky). Je dost tvrdá, s chlorem. Ekologicky je výhodnější pít vodu z vodovodu.

Nejhorší na tom je, že někteří lidi kvůli lepší "chuti" kupují balenou vodu, která je jen stočená pitná voda (složení: pitná voda). To je v současné době největší zvěrstvo.

Ano, výrobci balených vod předvedli velký úspěch svého marketingu - masivně se kupuje balená voda. U nás v Praze jim tím pomohli cca přrd 15 lety přepojením vodovodu primárně na recyklovanou vodu. Plus český trh s balenou vodu je dost jiný než okolo ve světě. U nás převažují balené MINERÁLNÍ vody! Tyto vody mají jiné složení a chuť než voda v kohoutku. V jiných státech Evropy minerálku v takovém množství neseženeš (Španělsko, Portugalsko ani ťuk; v Itálii se za minerálku vydává každá flašku, ale skoro vždy jde o kohoutkovku, v lepším případě rozteklý alpský ledovec).

S lobby vodáren jsem narážel na to, že na Západě se některým firmám podařilo přijít s ještě ďábelštějším marketingem. Přesvědčil lidi, že voda z kohoutku je mnohem lepší než ta z kohoutku a tím ospravedlnil exponenciální zdražení vody z kohoutku (takže tím se dost prodražilo i praní, mytí atd.).

Takže jen doufám, že u nás ta tlačenka "voda z kohoutku do každé restaurace" je motivována čiště altruistickými a ekologickými motivy a ne nějakou vodárenskou lobby.
NoArtist / NoName

LivArt (+23)
Tuňák
VIP BigBoš
BigBoš


Příspěvky: 10732

534 469,- VK
Zasláno: pá 2. březen 2012 15:49
Pipa: Ale tím, že vodohospodářské firmy přesvědčí lidi, že pít kohoutkovou vodu je lepší a začnou zdražovat, nevzroste cena jen tý vody co vypiješ, ale veškerý, kterou spotřebuješ Wink
Je-li život děvka, správný muž ji plácne po zadku a jde dál.

Radši se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy.

romulus (+28)
Občasný energit
Šéfík


Narozen: 1974 (asi 50 let)
Příspěvky: 3776
Bydliště: Jižní Morava - jak jinak...
60 434,- VK
Zasláno: pá 2. březen 2012 16:05
Nevím, jestli cena vody nepodléhá nějaké regulaci. Jinak nevidím jediný důvod, proč by nezřízeně nezdražovali už teď. Že by proto, že zatím mají konkurenci v balené vodě? Že by v ní lidi začali i prát a koupat se? Mr. Green
Nemám problém uznat cizí názor. ...ale pravdu mám stejně já.

Jsem proti jakékoliv diskriminaci, hlavně diskriminaci slušných, poctivých a pracovitých lidí..

Wojcek (+20)
Emsí_Dabljůsí
VIP Kořeň
Kořeň


Věk: 34 let
Příspěvky: 4529
Bydliště: Kroměříž
132 412,- VK
Zasláno: so 3. březen 2012 21:17
V Kroměříži je dost hnusná kohoutková voda, ale já jsem zvyklej si napouštět kohoutkovou, kdekoli.
Jinak jezdíme s petflaškama k Přerovu do Horních Moštěnic, kde se vyrábí Hanácká kyselka. U té fabriky je taková bouda vykachličkovaná, dva kohoutky a každý si tam zadarmo může načepovat klidně 500 litrů hanačky přímo z pramene.
Je výborná, ale taky hodně železitá, takže jsou ty petflašky za čas úplně oranžový Very Happy taky záleží na počasí, když je dlouho sucho, má hodně bublinek a když je po dešti, je neperlivá.

Je fajn, že je to zadarmo. Navíc, je tam okýnko, kde si většina lidí koupí i ochucenou a to jen za cenu té vody, protože tam ji vydávají ve skle, které je vratné Smile
(_)_)\\\\\\\\\\\\\\\Mr. Green

Moucha (+32)
... bzzzz!
Šéfík


Věk: 31 let
Příspěvky: 10109
Bydliště: Budějce, tam by chtěl žít každý :)
226 096,- VK
Zasláno: so 3. březen 2012 22:00
Joo.. tyhle prameny jsou moc fajn Smile Je to určitě na víc místech, já to viděl například na Slovensku s Budiškou Smile
Škoda, že takový prameny nejsou u pivovarů nebo jiných lihovarů že? Mr. Green

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9097
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
862 790,- VK
Zasláno: so 3. březen 2012 22:15
Wojcek: Tak jsem taky několikrát byl.. Smile I když spíš jezdíme do Lukové u Brodku u Přerova, kde má Hanácká Kyselka taky vrt a taky se to tam dá napouštět zadarmo... Hlavně je to kousek a vede tam hezká cyklostezka.. Smile
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

Beat (+31)
Eiffelovka
VIP Pravá ruka
Pravá ruka


Příspěvky: 7410
Bydliště: Již Praha
36 408,- VK
Zasláno: po 19. březen 2012 18:42
V podstatě nakupuji po výplatě to na co mám chuť a touhle dobou to na co mám a musí mi být jedno z čeho to je,hlavně že nemám hlad. Bohužel již někdy i po výplatě jsem na tom jako před výplatou takže koukám na cenu. Snažím se hledat rozumný kompromis, ale né vždy to jde. Realita dnešní doby. Brick Wall Brick Wall Brick Wall Je fakt že úplný šílenosti nekupuji, ale i v těch "levných" jsou v docela rozumné kvalitě a chuti.
Jen žádnou paniku!!!!
Humor nesmíme ztratit ani na šibenici

Jezdím se svým Beatmobilem za: Již je ve šrotu Sad((

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7122
Bydliště: Praha
371 897,- VK
Zasláno: pá 27. duben 2012 00:00
btw už delší dobu si říkám, lidi, nepokusíme se udělat FB kampaň za pomerančovější Fantu? klidně se toho ujmu, ale podpoříte mě pozvánkami do skupiny?

ten tfujtajbl, co tu dělají ze 3% pomerančů se vážně nedá pít. ta španělská s 8%, portugalské se 7%, nebo italská dokonce s 12% šťávy, to je jiné "žrádlo". to chutná vážně jako oranžáda...
NoArtist / NoName

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík


Věk: 33 let
Příspěvky: 27846
Bydliště: Schlackenwerth
826 606,- VK
Zasláno: pá 27. duben 2012 07:02
Já zas musím jít někdy mrknout do Německa, nedávno si někdo z Geocachingu pochvaloval, že tam koupil párky a že mu z nich nebylo ani blbě jako z těch našich. Mr. Green
Moje nejoblíbenější téma (´・ω・`)

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: pá 27. duben 2012 08:54
Elephant napsal:
btw už delší dobu si říkám, lidi, nepokusíme se udělat FB kampaň za pomerančovější Fantu? klidně se toho ujmu, ale podpoříte mě pozvánkami do skupiny?...

Yep, já jsem pro Thumb up!

palucko (+21)
The Koza Boy
VIP BigBoš
BigBoš


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 6466
Bydliště: Bratislava Slovakia
167 184,- VK
Zasláno: pá 27. duben 2012 09:04
vo fante sú pomaranče ? Very HappyVery Happy Magor
Obrázek

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9097
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
862 790,- VK
Zasláno: pá 27. duben 2012 10:00
jj, výtažek z pomerančů a pomerančové aroma... to má něco společnýho s pomerančema, ne?.. Very Happy
plus ještě 1kg cukru a 0,9kg umělých sladidel ve 2 litrech té sračky.. Very Happy
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7122
Bydliště: Praha
371 897,- VK
Zasláno: pá 27. duben 2012 12:54
palucko napsal:
vo fante sú pomaranče ? Very HappyVery Happy Magor
na jih od nás jo. dokonce jsou v ní i cítit. u nás je to jen přeslazená chemická srajda s kapkou pomerančového koncentrátu.
NoArtist / NoName

Wojcek (+20)
Emsí_Dabljůsí
VIP Kořeň
Kořeň


Věk: 34 let
Příspěvky: 4529
Bydliště: Kroměříž
132 412,- VK
Zasláno: pá 27. duben 2012 21:38
Já zakládám skupinu za pravé pomeranče a odšťavňovač Smile
(_)_)\\\\\\\\\\\\\\\Mr. Green

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: pá 27. duben 2012 22:46
Toho jsem si nedávno dal panáka na ochutnávce v Bille Smile , jako dobrý, ale nějaká malá lahvička, asi 0,33 litru toho stála šílený peníze, snad 60 korun Rolling Eyes

LivArt (+23)
Tuňák
VIP BigBoš
BigBoš


Příspěvky: 10732

534 469,- VK
Zasláno: so 28. duben 2012 07:24
Elephant: když si myslíš, že tím něco dokážeš...

Ten pomerančovej džus je už dražší jak chlast Mr. Green
Je-li život děvka, správný muž ji plácne po zadku a jde dál.

Radši se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy.

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9097
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
862 790,- VK
Zasláno: so 28. duben 2012 07:27
Nedokáže tím nic... jenom nasere všechny lidi, protože jim bude posílat pozvánky do dementních skupin.... Mr. Green
Ale jestli chce jenom nabrat ovečky a pak tu skupinu prodat pro reklamní účely, tak na to ti říkám jen tak dál.. Mr. Green
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

LivArt (+23)
Tuňák
VIP BigBoš
BigBoš


Příspěvky: 10732

534 469,- VK
Zasláno: so 28. duben 2012 07:29
To ještě někdo kupuje skupiny na fb? Mr. Green
Je-li život děvka, správný muž ji plácne po zadku a jde dál.

Radši se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy.

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7122
Bydliště: Praha
371 897,- VK
Zasláno: so 28. duben 2012 11:56
pipa: buďto změnu receptury, nebo si aspoň přivydělat Cool
NoArtist / NoName

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: so 5. květen 2012 19:43
No potěš koště, rodiče dneska koupili v albertu balík půl roku prošlé poděbradky Shocked ... ségra to začala pít a že prý je to nějaké hnusné Zvracím no a na etiketě datum spotřeby do 4.10.2011 Shocked
Účtenku naštěstí táta našel, tak to tam zajede vrátit... resp. měl by někdo nějaké jiné nápady co s tím, jako poslat tam čoiku či něco takového Question

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7122
Bydliště: Praha
371 897,- VK
Zasláno: so 5. květen 2012 20:07
zavolat na ně novu
» Mobilní verze Příspěvek byl poslán z mobilního VSN
NoArtist / NoName

LivArt (+23)
Tuňák
VIP BigBoš
BigBoš


Příspěvky: 10732

534 469,- VK
Zasláno: so 5. květen 2012 20:16
Normálně jim to hodit na hlavu... Not Talking
Je-li život děvka, správný muž ji plácne po zadku a jde dál.

Radši se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy.

Wojcek (+20)
Emsí_Dabljůsí
VIP Kořeň
Kořeň


Věk: 34 let
Příspěvky: 4529
Bydliště: Kroměříž
132 412,- VK
Zasláno: so 5. květen 2012 22:03
sakra, nikdy by mě nenapadlo koukat na datum spotřeby u vody! neřekl bych, že jim to může ve skladě trčet tak dlouho
(_)_)\\\\\\\\\\\\\\\Mr. Green

jenda^^ (+36)
Wannabe pussy
Šéfík


Věk: 33 let
Příspěvky: 27846
Bydliště: Schlackenwerth
826 606,- VK
Zasláno: ne 6. květen 2012 19:52
Včera něco takovýho bylo v TV Noha o nějakým Kauflandu, ne?
Tak třeba jim to netrčí tak dlouho na skladě, ale normálně na place a jak pořád přidávají nový balíky, tak starší zůstávají dole...
Moje nejoblíbenější téma (´・ω・`)

LivArt (+23)
Tuňák
VIP BigBoš
BigBoš


Příspěvky: 10732

534 469,- VK
Zasláno: ne 6. květen 2012 19:54
Ta vybuchující láhev... Mr. Green
Je-li život děvka, správný muž ji plácne po zadku a jde dál.

Radši se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy.

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: po 21. květen 2012 09:14
Tak to dopadlo bez problému, pokladní to prý vzala zpátky naprosto bez remcání... zřejmě běžná praxe v tom krámě Confused

LivArt (+23)
Tuňák
VIP BigBoš
BigBoš


Příspěvky: 10732

534 469,- VK
Zasláno: po 21. květen 2012 10:54
Jsi se měl ještě napít a zeblejt ji tam.... Mr. Green
Je-li život děvka, správný muž ji plácne po zadku a jde dál.

Radši se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy.

Wojcek (+20)
Emsí_Dabljůsí
VIP Kořeň
Kořeň


Věk: 34 let
Příspěvky: 4529
Bydliště: Kroměříž
132 412,- VK
Zasláno: čt 24. květen 2012 12:25
LivArtovo řešení Mr. Green Mr. Green Mr. Green
(_)_)\\\\\\\\\\\\\\\Mr. Green

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: čt 24. květen 2012 14:56
Chudák zeblitá pokladní potom, když už to pít a blít, tak si nechat zavolat šéfa a zeblejt jeho Mr. Green

Wojcek (+20)
Emsí_Dabljůsí
VIP Kořeň
Kořeň


Věk: 34 let
Příspěvky: 4529
Bydliště: Kroměříž
132 412,- VK
Zasláno: ne 27. květen 2012 12:44
Včera jsem zkouknul všechny díly perfektní minisérie Peklo na talíři.
Každej díl má zhruba 5 minut, žádný dlouhý blbý kecy, jde se rovnou k věci.
Nejvíc mě zaujal díl s pizzou Surprised Mr. Green

Určitě na to mrkněte, je to dobrej vzdělávací seriál!
(_)_)\\\\\\\\\\\\\\\Mr. Green

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: ne 27. květen 2012 20:29
Já viděl zatím akorát tu brutální "Grónskou" Very Happy pomazánku, někdo to sdílel na fejsku, nějak jsem neřešil jestli je toho víc, dík, dneska to sjedu Smile

Wojcek (+20)
Emsí_Dabljůsí
VIP Kořeň
Kořeň


Věk: 34 let
Příspěvky: 4529
Bydliště: Kroměříž
132 412,- VK
Zasláno: ne 27. květen 2012 20:38
Joo, šmakuláda plná malejch pomocníčků! Mr. Green Mr. Green
(_)_)\\\\\\\\\\\\\\\Mr. Green

Limens (+4)
VIP Bažant
Bažant


Věk: asi 33 let
Příspěvky: 516
Bydliště: V bytě
32 285,- VK
Zasláno: pá 1. červen 2012 18:36
Tak to mám zkouknutý Smile . No, je to nářez - každopádně mě uchvátila přítomnost hořčice a soli v tom citrónovém kentusu, který máme doma v lednici Mr. Green . Luxusní je taky to pseudojahodové pitíčko Applause a dobré překvápko jsou ty pizzy Surprised .

drutek (+16)
věčně sprostý vyděrač
VIP Kořeň
Kořeň


Narozen: 23.4.1973 (51 let)
Příspěvky: 6797
Bydliště: Český Těšín, největší město v republice
51 277,- VK
Zasláno: út 19. červen 2012 03:03
já to sleduji průběžně. nedávno jsem v obchodě řešil jestli mám koupit máslo za nějakých 30 od "laktosu" s obalem bez jakýchkoliv údajů nebo koupit jihočeské máslo za 41. někde jsem četl, že označení "máslo" může být jen na výrobku s více než 85-ti% tuku, ale na takové jsem ještě nenarazil. můj rekord je 79% Magor
Matrix. Že by....?//Starosti o dům a o syna. Krásné starosti...//Kdo je zvědavý, bude brzo chytrý...//Modelky, vzpamatujte se! Štíhlé baby jsou hnusné!!!//Nepotřebuji sex. Mně jebe vláda každá den!//Když husu, tak pečenou, když holku, tak svlečenou...

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9097
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
862 790,- VK
Zasláno: ne 5. listopad 2017 15:15
Hele, kečup Heinz je tak hnusný i u nás, nebo to co jsem měl je nějaká ošizená verze pro Rusko? Byl strašně moc kyselý, něco jako nejhorší kečupy co jsou vyrobeny pro nějaký řetězec...
No fuj... radši zůstanu u českých kečupů a v Rusku u ruských...
Co vlastně kupujete za kečup?
» Mobilní verze Příspěvek byl poslán z mobilního VSN
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

jirkacv (+24)
Real pussy
VIP Řízek
Řízek


Narozen: 24.1.2007 (17 let)
Příspěvky: 6736
Bydliště: Praha
401 215,- VK
Zasláno: ne 5. listopad 2017 15:34
Asi nejaka ruska verze, u nas kupuju heinz protoze chutna mnohem lip jak ty cesky.. teda, Otma taky neni spatna, ale Heinz ma lepsi flasku takze vyhrava Mr. Green
Obrázek

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9097
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
862 790,- VK
Zasláno: po 6. listopad 2017 07:52
Jo, Otmu kupuju taky, ta je dobrá... ale u Heinzu bych se bál, že koupím verzi pro CZ/SK/HU, která bude taky ošizená... achjo, tahle dvojí kvalita mě sere... tyhle nadnárodní řetězce jsou zm*di... EU by s tím měla něco udělat... V Olomouci už máme i drogerii "drogermánie" která prodává produkty značek, co se prodávají i u nás, jenže tahle drogerie je dováží z Německa ve verzi vyrobeno pro Německo...
» Mobilní verze Příspěvek byl poslán z mobilního VSN
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

LivArt (+23)
Tuňák
VIP BigBoš
BigBoš


Příspěvky: 10732

534 469,- VK
Zasláno: ne 21. červen 2020 09:43
Mně ta dvojí kvalita potravin připadá, že se děje u věcí, u kterých ani nečekám, že by měly bejt kvalitní. A naopak, když budu chtít něco kvalitního, tak si koupím to, o čem vím, že tohohle produktu se to netýká (Toblerone, Nutella třeba).
Je-li život děvka, správný muž ji plácne po zadku a jde dál.

Radši se usouložit k smrti, než v domově důchodců vzpomínat na pracovní úspěchy.

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9097
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
862 790,- VK
Zasláno: pá 26. červen 2020 22:55
Toblerone? To nekupuju, podporuje to islamisty a týráni zvířat... Think https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/cokolada-toblerone-halal-certifikat-bojkot.A181226_113029_ekoakcie_svob

Navíc ten jejich pokus o "stojan na kola" mi nepřijde moc fér.. https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/konec-stojanu-na-kola-cokolada-toblerone-se-vraci-ke-svemu-puvodnimu-tvaru.A180721_192053_dobra-chut_krku
» Mobilní verze Příspěvek byl poslán z mobilního VSN
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

busch (+9)
hodná ovečka
VIP Řízek
Řízek


Příspěvky: 1770
Bydliště: 192.168.2.169
36 528,- VK
Zasláno: so 27. červen 2020 23:06
ja Toblerone taky nekupuju, ale pravidelně se v práci objevuje ta 4.5kg verze, tak si kousek kladvem odseknu... Slinták
Veselé Vánoce!

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9097
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
862 790,- VK
Zasláno: po 29. červen 2020 10:31
4,5 kg? Do toho by se daly ale opravdu stavět kola, když to váží tolik Think Slinták Magor
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Jídlo, pití
Strana 1 z 6




Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127

www.elektrocigler.cz | Tisk v Brně | Barel Rock | Bejci.cz | Dětská lékárna