Zasláno: st 2. říjen 2024 23:13
A proč to nazývat Vánoce? Já bych to udělal obráceně. Vanoce bych zakázal a na konec prosince bych udělal každoročni státní svátky svých narozenin ač jsem se v tu dobu vůbec nenarodil...
Tyhle svátky by se oslavovaly zdobením narozeninových stromečku, zavěšováním jmelí či cesmíny a dáváním si dárků... jo a pak bych na jaře udělal svátky o tom jak jsem se obětoval pro režim a slavil bych to mrskáním dívek pomlázkou, barvením vajíček a hlavně všude zobrazoval zajíce... počkat, že to zní povědomě?
Stejně to udělali Křesťané, když Vánocemi překryli pohanské svátky zimního slunovratu jako římské Saturnálie, germánské Yule, slovanský Kračun a další... S Velikonocemi je to ještě vtipnější, jelikož oslavy jarní rovnodennosti zasvěcené bohyni Eostre (srovnej s Eastern v angličtině či Ostern v němčině) se třeba ani nesnažili přejmenovat... (stejně tak se dodnes v mnoha germánských jazycích Vánoce jmenují Yule a vlastně ani české Vánoce a Velikonoce nejsou asi úplně křesťanský název... Vlastně asi jediný jazyk kde se to povedlo je angličtina s jejich Christmas, což se ale už neříká, teď už to je jen happy holiday... )
»
Příspěvek byl poslán z mobilního VSN