Zasláno: čt 13. únor 2020 14:13
V Rusku je čajová kultura, ne kávová, takže se čaji nevyhnete. V česku, pokud si dáte v hospodě, tak na vás většinou hledí, proč si jako nedáte pivo jako normální lidi
, ale tady je to normálka, většinou tu mají i velký výběr...
Tři čaje, které rozhodně doporučuju:
Čaj Masala - Indický kořeněný čaj - má šedou barvu a pije se s mlékem, kromě čaje obsahuje kardamon, zázvor, skořici, hřebíček a pepř. Sladí se medem. V ČR to mají často pod názvem Yogi čaj (to je ale obchodní jméno konkrétního výrobku). Vaříme si ho sami, ale v ČR bývá občas problém sehnat celý kardamon, v Rusku to mají všude. Každopádně v čajovnách v ČR se dají koupit hotové směsi (přímo značkového Yogi čaje)
Ivan čaj - to vlastně není skutečný čaj, ale jiná rostlina - Vrbovka úzkolistá. V Rusku to roste všude. Člověk si to může nasbírat sám. Chutná to skoro jako čaj (trochu s chutí jak když máte odvar z měsíčku lékařského), je to bez kofeinu. Ve zdravých výživách to mají i v ČR, naposledy jsem to viděl myslím i v DM drogerii (protože to prej léčí úplně všechno
), v Rusku mají v každém supermarketu hned několik značek a a i různé několik příchutě (s čajem, jinými bylinami jako máta nebo mateřídouška, či s různým ovocem)
Rakytníkový čaj - a to ne nějaký pytlíkový z obchodu, ale ten z opravdového čerstvého nebo mraženého rakytníku. Rakytníku říkají sibiřský ananas (ale nevěřte tomu, je to propaganda, další jméno prozradí proč - řííkají mu i citrón severu - sice vzdáleně chutná jak ananas, ale je kyselý jak citrón, samotný se tedy nedá moc jíst, tak se z něj dělají hlavně čaje, marmelády atd.). Nikde na českém internetu jsem nenašel recept, podle kterého to děláme my (což je podle toho, jak to dělají v ruských hospodách). Rozmačkaný rakytník (nebo lépe mixérem rozmixovaný na pyré) přelijeme vodou (nevaříme, abychom nerozložili vitamíny), můžeme přidat celou skořici a hřebíček (to tak nedělají všude, ale je to lepší) a osladíme medem. Můžeme to scedit, nebo pít i s těmi rozmačkanými plody. V sezóně se v Rusku dá koupit rakytník čerstvý, jinak mají v každém supermarketu mražený. Čerstvý jsem viděl i v ČR v Kauflandu, ale byl celkem drahý... Lepší řešení je pokud máte zahradu koupit si rakytník jako keř (vlastně dva - je to dvoudomá rostlina), roste to jako blázen a je na tom spousta bobulí (a to jsme to sázeli asi před 2 rokama
Zasláno: pá 14. únor 2020 21:57
Ještě obrázek - takhle vypadá rakytníkový čaj
Má barvu jak pomerančový džus