Hlavní stránka Přidej se FAQ Mužstvo Hledat Nastavení Skupiny Zprávy SZ Přihlásit se

Poradna o elektronice a počítačích

Jdi na stránku První  Předchozí  1, 2, 3 ... 482, 483, 484
Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika

Chytne se Poradna?

Hlasování ukončeno 27.12.2006 20:58
Ano:
75% 75% [ 9 ]
Ne:
16% 16% [ 2 ]
Jdi raději jinam (třeba www.zive.cz):
8% 8% [ 1 ]
Celkem hlasů : 12 / Hlasujících: 12
Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7155
Bydliště: Praha
373 382,- VK
Zasláno: čt 9. květen 2024 10:40
Mám tu řešen rozvod internetu přes elektrickou zásuvku. Je tam asi 10 let staré řešení od TP linku s maximální rychlostí 100 Mbps. Přemýšlím a koupi nového. Může někdo doporučit nějaký současný model? K tomu za to potřebuji router umějící pracovat jako bridge nebo přímo bridge, ale nejlépe tak s 6-8 konektory. Standardní čtyři rozhodně nestačí/stačit nebudou.

Natáhnout LAN kabel mezi dvěma částmi bytu je nereálné. Musel by měřit 10 metrů a několikrát se kvůli němu vrtat.
» Mobilní verze Příspěvek byl poslán z mobilního VSN
NoArtist / NoName

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9139
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
864 805,- VK
Zasláno: po 13. květen 2024 02:01
Bohužel s těma rozvodama internetu přes elektrické zásuvky nemám žádné zkušenosti. Jen jsem kdysi slyšel, že něco takového existuje a považoval jsem to za kuriozitu... Think Vlastně ani nevím jak to funguje... vždyť ty kabely na elektřinu jsou všude spojené, nechytají to i sousedi? Jaký to má vlastně dosah? Navíc hádám, že kdyby to začalo používat víc lidí v jednom paneláku, tak se to bude rušit... Think


Wifi asi nestačí, protože žiješ v paneláku s dalšími 100 lidmi co mají dohromady 500 přístrojů (počítačů/mobilů...), takže jsou všechny pásma zarušená, že?

Jinak 10 m ethernet kabel není problém. Mám doma natažený 30 m...

Nebo si to můžeš natahat optikou. Magor
Výhody: bezkonkurenční rychlost, neomezená délka kabelu a ten kabel je asi tak milimetr tlustej... Ale asi to bude dražší... Very Happy
Minulej rok jsem zapojoval 300 optických kabelů. Normálně jsou na to huby a switche atd... Very Happy A na převod na elektrický signál jsou taková udělátka co jsou velké jak flashka...
» Mobilní verze Příspěvek byl poslán z mobilního VSN
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7155
Bydliště: Praha
373 382,- VK
Zasláno: út 21. květen 2024 19:37
Nechceš si udělat výlet do hlavního města a položit jeden optický kabel? Very Happy Nebýt ho potřeba protáhnout přes několikero zdí, tak si ho položím sám Laughing
Zasláno: út 21. květen 2024 20:11
Takže pro zapojení víc zařízení do sítě přes LAN kabel mi stačí např. takový switch?

https://www.alza.cz/cbs110-unmanaged-8-port-ge-desktop-ext-ps-d7713866.htm

EDIT: Ale jaksi si uvědomuji, že potřebuji i zesílit Wifi, takže stejně asi skončím u routeru s módem přístupovým bod.
NoArtist / NoName

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9139
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
864 805,- VK
Zasláno: pá 24. květen 2024 06:33
Myslím že jo, něco takového jak máš v tom odkazu mám v práci... ale ono by stačil asi jen router, ne? Ten ma taky pár LAN porů vzadu, ne? Kolik toho potřebuješ připojit kabelem? Asi moc ne, ne? Rodiče měli stejný problém, že wifi nepokrývala celý dům, a tak jsem jim pořídil ještě jeden router v režimu opakovače, který chytá a převysílává wifi síť... I když v paneláku, kde je moc velké zarušení pásem to asi není moc dobré... tam je nejlepší prostě ještě jeden router a propojit to kabelem...

Jako nevím, jestli nechceš vrtat a jinak to fakt nejde, tak se klidně ještě podívej na ty věci na posílání internetu přes elektrické rozvody... Navíc možná existují ještě nějaké další technologie... Ale fakt nejsem odborník na sítě, tak nevím...
» Mobilní verze Příspěvek byl poslán z mobilního VSN
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7155
Bydliště: Praha
373 382,- VK
Zasláno: pá 24. květen 2024 07:41
On by stačil router, ale to by musel mít víc LAN portů Slinták Slinták Slinták

Ešus, s kterým mám dobré zkušenosti s nastavením módu přístupový bod, tak u levnějších routerů už má jen 3 LAN porty Laughing A já potřebuji zapojit: PS4, desktop a NAS. K tomu v režimu přístupového bodu se nedá použít WAN port, takže jeden je požraný od internetu ze zásuvky. A když v tom budu, tak připojím i tiskárnu a TV, která na panelákově wifině pořád vypadávala. Ale co já vím, třeba by ji pomohl lepší router.

Co jsem koukal, ani jiní výrobci nevyrábí routery s více jak 4 LAN porty Shocked Najde se několik exemplářů ve vyšší cenové hladině.

Právě tu už mám skoro 10 let tu věcičku od TP Linku na internet přes elektrické rozvody. Měřením při kopírování z/na NAS jsem zjistil, že ten slabý článek je rozhodně ten 100 Mbps router, protože kopírování jelo 10+ MB/s. Nicméně záhadou mi zůstává stahování na NAS, to jelo jen do 3MB/s a jelo nejdřív k desktopu pro elektrický drát a pak zpátky přes elektrický drát na NAS. To využívalo zhruba 50 Mbps souhrnně. Stahování z internetu tu přitom při ukládání na disk jede i 10-20 MB/s.

Jinak ano, potřeboval bych vrtat skrz dva panely a k tomu těmi dírami protáhnout koncovku LAN kabelu nebo někoho šikovného s krimplovacími kleštěmi Magor Plus položit kabel pod práh u domovních dveří. Odhadem tak 20 metrů.
NoArtist / NoName

jirkacv (+24)
Real pussy
VIP Řízek
Řízek


Narozen: 24.1.2007 (17 let)
Příspěvky: 6737
Bydliště: Praha
401 885,- VK
Zasláno: so 25. květen 2024 00:22
Zalezi kde co mas/potrebujes, a jakej mas byt. Typicky je, ze potrebujes par portu u televize (konzole, telka). To je nejjednodussi si natahnout od routeru jeden kabel, a primo k televizi placnout pidi switch za par stovek. Tim z jednoho routeru portu udelas 4 u telky za par korun.

Ja jsem si v panelaku sice ty panely do pracovny provrtal, ale po par letech jsem tam poridil mesh od TP linku. Mam dva tyhle, protoze to ma vic portu (3) https://www.alza.cz/tp-link-deco-s7-3-pack-mesh-system-d7427410.htm?o=5
Na routeru je vsechno vyply, a vede z nej kabel do prvniho Deca, a z toho kabel do druhyho (takze jedno ma volnej jen 1 port a druhy 2).
Da se to ale spojit i ciste pres wifi, a jede to taky dost rychle na vsechny zarizeni. Jen na kompu to chce kabel na stahovani Laughing

Na baraku mam starsi model M5, a jsou mezi sebou jen pres wifi. A mam vsude porad 300-450mbps. Na byt staci 2, na baraku mam 3.
Je k tomu i appka kde se da nastavovat veci jako QoS a tak, ale neni to plnohodnotny jako admin na routeru. Nicmene to ma vsechno co potrebuju, DHCP rezervace, port forwarding a tak.

Oproti ruznym samodomo resenim ala vice routeru se stejnym SSID tohle funguje samo, jsou to sice tri kusy, ale chova se to jako jedna wifi furt (a je to tak i nastaveny)
Obrázek

Elephant (+10)
Žůžouškové kopečky
VIP Chlapík
Chlapík


Narozen: 2. srpen
Příspěvky: 7155
Bydliště: Praha
373 382,- VK
Zasláno: po 3. červen 2024 15:37
Router od ešusu to vyřešil. Mód AI mesh funguje celkem spolehlivě a snad funguje i přecházení mezi jednotlivými wifi.

Co je horší, tak je propustnost toho TP Link Powerline, která je papírově 600 Mbps, ale v reálu se zasekává na 60-70 Mbps, co jde z internetu. Tedy jen polovina rychlosti. Aspoň, že s NASem se většinou pracuje za tím PowerLine. Myslel jsem, že třeba černé neoznačené LAN kabely k Powerline jsou jen cat4, ale jejich výměna za jiné nic nezměnila Laughing Upgradě krabiček za standard 1000 nebo 1200 Mbps asi nic neřeší a vyšší rychlost nepojede.

Fakt přes dvoje zdi dostat LAN kabel není ideální žůžo labůžo a pokud to nemá být sloní díra, ještě vyžaduje krimpovací kleště a někoho šikovného, co to nedělá poprvé.

Připojení USB disku do routeru od ASUS je taky nějaké zakleté. O víkendu jsem si s tím dlouho hrál. Situace byla, že 1 ntb a desktop s W10 ho vidí a 1 ntb s W10 ho nevidí, až nakonec ho teď nevidí žádný, protože router ho nechce načíst. Dokud ho ty ostatní viděly, tak hlásil chbu 67 přes net use. Přes USB v počítači nadále funguje. Nechápu.
Zasláno: čt 27. červen 2024 08:28
Nevím, jak speedtest.net měří rychlost připojení. Řešil jsem doma problémy s konektivitou za power line. Speedtest vždy naměřil něco kolem 90 Mbps, ale stahování souborů běželo jen 15-20 Mbps... Ostatní služby na měření rychlosti měřily max. těch 20.

Samozřejmě problém byl v powerline a po jejím restartu (odpojení že zásuvky) už vše funguje.
» Mobilní verze Příspěvek byl poslán z mobilního VSN
NoArtist / NoName

p!p@ (+13)
🦆🦆🦆🦆🦆
VIP Chlapík
Chlapík


Věk: asi 26 let
Příspěvky: 9139
Bydliště: rozhodnutím strany bezdomovec
864 805,- VK
Zasláno: čt 27. červen 2024 09:57
Třeba je to jak s Volkswagenem a měřením emisí... pozná to, že je to měřeno a tak se to vypne k lepšímu výkonu... Very Happy
:ו֥ɾnכַnɹodop ʎʞכַıuɥɔɐʞ♪♫
Dejte si dvě deci vodky na mě! Obrázek

Odpovědět
Obsah fóra VySemNesmíte » Elektronika
Strana 484 z 484




Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127

www.elektrocigler.cz | Tisk v Brně | Barel Rock | Bejci.cz | Dětská lékárna