Ovesná kaše
Nyní se dostáváme k prvnímu receptu z řady Nutné k přežití. Je jednoduchý, rychlý, není potřeba příliš surovin a zasytí. Jedná se o sladkou ovesnou kaši, která je vhodná zvláště pro zimní rána. Zahřeje Vás, protože ji do sebe dostanete teplou. Díky vyššímu obsahu vlákniny vás zasytí až do oběda a dodá energii.
Takže co budeme potřebovat?
Na jednu porci jsem dnes ráno použil:
- Hrnek mléka (cca 250 ml)
- Asi 8 lžic ovesných vloček
- Kousek másla
- Cukr nebo med
- Ovoce podle uvážení a chuti
Já používám ovesné vločky s klíčky, dají se sehnat ve zdravé výživě, jsou chutnější než ty obyčejné a nejsou tam ty nepříjemné tuhé obaly, co píchají do dásní a zůstávají mezi zuby.
Příprava
Do mléka přidáme vločky, můžeme je nechat chvíli v klidu, aby nasákly mléko a ještě více změkly, ale to u tohoto druhu vloček zaprvé není nutné, zadruhé ráno není většinou čas a zatřetí je mám radši trochu „al dente“.
Konzistence by měla být stále spíše vodová, aby měla kaše čas se trochu provařit, než zhoustne. Velice důležité je věnovat kaši pozornost a stále ji míchat, aby se od spodu nepřipálila.
Až začne bublat, snižte teplotu a přidejte asi lžičku másla na zjemnění chuti. Poté míchejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Sundejte z plotny a oslaďte cukrem nebo medem.
Poté naservírujte na talíř a dochuťte nakrájeným ovocem, marmeládou nebo třeba strouhanými ořechy, podle chuti. Já použil banány, které jsem ještě po povrchu polil lesním medem od strejdy.
Špinavý hrnec doporučuji naplnit vodou, lépe se pak umývá. Ušetříte práci sobě nebo spolubydlícímu, který má zrovna službu na nádobí.
Jeden můj kamarád se divil, že mi chutná ovesná kaše. Nakonec jsem zjistil, že on si ji připravoval jako corn flakes. Prostě nasypal vločky do studeného mléka a tak se je snažil pozřít. Také je opravdu veliký rozdíl, mezi obyčejnými levnými vločkami a těmi ze zdravé výživy. Zkrátka vyzkoušejte a možná budete mile překvapeni.
Ještě jeden tip. Pokud chcete skutečně zdravou ovesnou kaši v duchu makrobiotiky, místo mléka používejte vodu a místo cukru či medu rýžový sirup a hodně čerstvého ovoce.