ÚvodČlánkyFórumMapa členůVtipyBlbinkyFAQAutořiKontaktRSS

Wojckova škola vaření - první díl

6. září 2010, Wojcek
V dnešním díle školy vaření se podíváme na to, jak se správně starat o svůj nůž, a konečně začneme i vařit. Na programu je ovesná kaše a pro ty náročnější přírodní vepřový řízek.


Ovesná kaše

Nyní se dostáváme k prvnímu receptu z řady Nutné k přežití. Je jednoduchý, rychlý, není potřeba příliš surovin a zasytí. Jedná se o sladkou ovesnou kaši, která je vhodná zvláště pro zimní rána. Zahřeje Vás, protože ji do sebe dostanete teplou. Díky vyššímu obsahu vlákniny vás zasytí až do oběda a dodá energii.

Takže co budeme potřebovat?

Na jednu porci jsem dnes ráno použil:
  • Hrnek mléka (cca 250 ml)
  • Asi 8 lžic ovesných vloček
  • Kousek másla
  • Cukr nebo med
  • Ovoce podle uvážení a chuti

Já používám ovesné vločky s klíčky, dají se sehnat ve zdravé výživě, jsou chutnější než ty obyčejné a nejsou tam ty nepříjemné tuhé obaly, co píchají do dásní a zůstávají mezi zuby.
Ovesné vločky s klíčky se dají sehnat ve zdravé výživě
Ovesné vločky s klíčky se dají sehnat ve zdravé výživě

Příprava

Do mléka přidáme vločky, můžeme je nechat chvíli v klidu, aby nasákly mléko a ještě více změkly, ale to u tohoto druhu vloček zaprvé není nutné, zadruhé ráno není většinou čas a zatřetí je mám radši trochu „al dente“.
Konzistence by měla být stále spíše vodová, aby měla kaše čas se trochu provařit, než zhoustne. Velice důležité je věnovat kaši pozornost a stále ji míchat, aby se od spodu nepřipálila.
Důležité je kaši věnovat pozornost a stále ji míchat
Důležité je kaši věnovat pozornost a stále ji míchat

Až začne bublat, snižte teplotu a přidejte asi lžičku másla na zjemnění chuti. Poté míchejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Sundejte z plotny a oslaďte cukrem nebo medem.
Míchejte dokud nezhoustne
Míchejte dokud nezhoustne

Poté naservírujte na talíř a dochuťte nakrájeným ovocem, marmeládou nebo třeba strouhanými ořechy, podle chuti. Já použil banány, které jsem ještě po povrchu polil lesním medem od strejdy.
Naservírujte na talíř a dochuťte nakrájeným ovocem
Naservírujte na talíř a dochuťte nakrájeným ovocem

Špinavý hrnec doporučuji naplnit vodou, lépe se pak umývá. Ušetříte práci sobě nebo spolubydlícímu, který má zrovna službu na nádobí.

Jeden můj kamarád se divil, že mi chutná ovesná kaše. Nakonec jsem zjistil, že on si ji připravoval jako corn flakes. Prostě nasypal vločky do studeného mléka a tak se je snažil pozřít. Také je opravdu veliký rozdíl, mezi obyčejnými levnými vločkami a těmi ze zdravé výživy. Zkrátka vyzkoušejte a možná budete mile překvapeni.

Ještě jeden tip. Pokud chcete skutečně zdravou ovesnou kaši v duchu makrobiotiky, místo mléka používejte vodu a místo cukru či medu rýžový sirup a hodně čerstvého ovoce.

Další díly seriálu Wojckova škola vaření:

• Wojckova škola vaření - úvodní díl
» Wojckova škola vaření - první díl
• Wojckova škola vaření - druhý díl
• Wojckova škola vaření - Grilovaná makrela (speciál)
Autor
Wojcek
Wojcek
Vydáno 6. září 2010
Sekce: Jídlo / pití
Štítky: jak se dělá..., jídlo, vaření, Wojckova škola vaření
Zobrazeno 6783×
Počet příspěvků v diskusi: 16 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení: hodnoceni 5 (hodnoceno 5×)
26.10.2010 17:22jenda^^Zobrazit Právě jsem si udělal ovesnou kaši... :slmrgreen: Ale alá cornflakes :oops: :fmrgreen:
06.09.2010 21:45FphZobrazit ziadny problem spravim tak ako poradite 8)
06.09.2010 21:43pecanzZobrazit Přesně tak, taky kolikrát umím do pánve od masa hodit trošku opéct brambory. Ale musí už…
06.09.2010 21:36WojcekZobrazit to bych nedělal... musel bys tam asi mět hodně oleje, aby se ti z toho udělalo něco jako…
06.09.2010 21:33FphZobrazit Wojcek- ked mam aj pokrievku na panvicu mozem tam hodit aj zemiaky? (bude to spolu, menej riadu...)
» Zobrazit fórum | Poslat příspěvek

© 2005 - 2024 VySemNesmíte.cz, Design: © 2009 jenda^^
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek. Podrobnější podmínky.