ÚvodČlánkyFórumMapa členůVtipyBlbinkyFAQAutořiKontaktRSS

Wojckova škola vaření - Grilovaná makrela (speciál)

27. června 2012, Wojcek
Po dlouhé době je tu opět Wojckova škola vaření a s ní i jedna dobrůtka. Počasí se umoudřilo, přestalo pršet a já dostal chuť ugrilovat si na zahradě makrelu.

Nemáme doma žádný pořádný gril a nemám v paměti ani žádný recept, takže následující postup byla improvizace se surovinami „co dům dal“. Jelikož se tentokrát jedná o kratičký speciál, nebudeme se učit žádný praktický postup do kuchyně a rovnou se dáme do práce!

Co budeme potřebovat?
  • Makrely (obvykle 1 ryba = 1 porce)
  • Olivový olej
  • Bazalku
  • Pepř
  • Zeleninu (rajče, papriku, hrášek)
  • Kopr (nebo cokoli vás napadne a najdete na zahradě)
  • Sůl


Čerstvá bazalka
Čerstvá bazalka


Příprava

Pokud se jedná o ryby zmražené, necháme je rozmrznout a v mezičase si připravíme marinádu. Já použil olivový olej, čerstvou bazalku a pepř.
Vezmeme si celý pepř, v třecí misce jej roztlučeme a utřeme na prášek. Takto připravený pepř bude čerstvý a bude lépe a intenzivněji vonět. Bazalku nakrájíme nadrobno a vhodíme také do třecí misky. Osolíme. Nakonec vše zalijeme olivovým olejem a ještě jednou tloučkem utřeme.
Hotovou marinádou potřeme ryby a necháme marinovat. Dovnitř těl můžeme ještě vložit snítku celé bazalky.
Nyní zpracujeme zeleninu. Důkladně ji omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Až bude připravený gril (já na něj dal plech, aby mi neodtekla šťáva a aby samozřejmě hrášek nepropadl do žhavých uhlíků), rozmístíme na něj zeleninu, osolíme a pokapeme olivovým olejem.
Zeleninu pokrájíme na větší kousky. Zbytek marinády na potírání masa
Zeleninu pokrájíme na větší kousky. Zbytek marinády na potírání masa

Na rozpálený gril nyní položíme ryby a pomalu opékáme. Můžeme je čas od času potírat zbytkem marinády.

Až budou zespodu dostatečně opečené, což znamená, že půjdou snadno oddělit od mřížky grilu, otočíme je a grilujeme z druhé strany. Opět můžeme potřít marinádou.
Než se dopeklo maso, natrhal jsem na zahradě ještě trochu kopru a přidal jej k zelenině.
No a hotovo! Vše trvalo jen pár chvil a jednoduchá večeře byla na světě. Pamatujte, že ryba má velmi jemné měkké maso, které není třeba mučit na grilu půl dne.

Nezbývá než popřát dobrou chuť! A rozhodně se nebojte experimentovat!
Závěrem se ještě chci omluvit za nepříliš kvalitní fotky, je to zásluha mobilu.

Další díly seriálu Wojckova škola vaření:

• Wojckova škola vaření - úvodní díl
• Wojckova škola vaření - první díl
• Wojckova škola vaření - druhý díl
» Wojckova škola vaření - Grilovaná makrela (speciál)
Autor
Wojcek
Wojcek
Vydáno 27. června 2012
Sekce: Jídlo / pití
Štítky: gril, jak se dělá..., jídlo, ryba, vaření, Wojckova škola vaření
Zobrazeno 4708×
Počet příspěvků v diskusi: 2 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení: hodnoceni 5 (hodnoceno 1×)
27.06.2012 10:26p!p@Zobrazit Wojcek na grilu... :D
27.06.2012 0:07LivArtZobrazit Hurá, hurá, hurá =D>
» Zobrazit fórum | Poslat příspěvek

© 2005 - 2020 VySemNesmíte.cz, Design: © 2009 jenda^^
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek. Podrobnější podmínky.