Nemáme doma žádný pořádný gril a nemám v paměti ani žádný recept, takže následující postup byla improvizace se surovinami „co dům dal“. Jelikož se tentokrát jedná o kratičký speciál, nebudeme se učit žádný praktický postup do kuchyně a rovnou se dáme do práce!
Co budeme potřebovat?
- Makrely (obvykle 1 ryba = 1 porce)
- Olivový olej
- Bazalku
- Pepř
- Zeleninu (rajče, papriku, hrášek)
- Kopr (nebo cokoli vás napadne a najdete na zahradě)
- Sůl
Příprava
Pokud se jedná o ryby zmražené, necháme je rozmrznout a v mezičase si připravíme marinádu. Já použil olivový olej, čerstvou bazalku a pepř.
Vezmeme si celý pepř, v třecí misce jej roztlučeme a utřeme na prášek. Takto připravený pepř bude čerstvý a bude lépe a intenzivněji vonět. Bazalku nakrájíme nadrobno a vhodíme také do třecí misky. Osolíme. Nakonec vše zalijeme olivovým olejem a ještě jednou tloučkem utřeme.
Hotovou marinádou potřeme ryby a necháme marinovat. Dovnitř těl můžeme ještě vložit snítku celé bazalky.
Nyní zpracujeme zeleninu. Důkladně ji omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Až bude připravený gril (já na něj dal plech, aby mi neodtekla šťáva a aby samozřejmě hrášek nepropadl do žhavých uhlíků), rozmístíme na něj zeleninu, osolíme a pokapeme olivovým olejem.
Na rozpálený gril nyní položíme ryby a pomalu opékáme. Můžeme je čas od času potírat zbytkem marinády.
Až budou zespodu dostatečně opečené, což znamená, že půjdou snadno oddělit od mřížky grilu, otočíme je a grilujeme z druhé strany. Opět můžeme potřít marinádou.
Než se dopeklo maso, natrhal jsem na zahradě ještě trochu kopru a přidal jej k zelenině.
No a hotovo! Vše trvalo jen pár chvil a jednoduchá večeře byla na světě. Pamatujte, že ryba má velmi jemné měkké maso, které není třeba mučit na grilu půl dne.
Nezbývá než popřát dobrou chuť! A rozhodně se nebojte experimentovat!
Závěrem se ještě chci omluvit za nepříliš kvalitní fotky, je to zásluha mobilu.