ÚvodČlánkyFórumMapa členůVtipyBlbinkyFAQAutořiKontaktRSS

Wojckova škola vaření - první díl

6. září 2010, Wojcek
V dnešním díle školy vaření se podíváme na to, jak se správně starat o svůj nůž, a konečně začneme i vařit. Na programu je ovesná kaše a pro ty náročnější přírodní vepřový řízek.

Části:
» Péče o nůž a jeho broušení
• Ovesná kaše
• Přírodní vepřový řízek

Péče o nůž a jeho broušení

Základem každé správně fungující kuchyně je nůž. Ostrý nůž. A aby tomu tak vždy bylo, musíme se o něj patřičně starat. To znamená, že je nepřípustné, aby se válel jen tak v šuplíku s ostatními noži nebo příborem. Nejideálnější jsou takové ty dřevěné bloky. Já nic takového na privátě samozřejmě nemám, takže se alespoň snažím jej ukládat zvlášť do skříňky, tak aby se nemohl dotýkat jiných předmětů. Také není od věci uchránit jej před spolubydlícími, kteří s věcmi, které jim nepatří, rádi otevírají konzervy nebo se všude možně dloubou.
Ostrost je důležitá nejen proto, že se vám bude snadněji a pohodlněji krájet, ale také jako prevence zranění. S tupým nožem si snáz ublížíte.
Jak na to? Já jsem si za ušetřené peníze tentokrát nekoupil basu piv, ale investoval jsem do brousku na nůž. Dá se koupit v potřebách pro domácnosti a ceny se pohybují v různých hladinách. Já volil dražší model. Brousek používám jen jednou za čas a při opravě různých chyb čepele (zuby). Používá se podle doporučení výrobce. V televizi ukazovali, že se má táhnout jen jedním směrem, já ho podle návodu protahuju tam a zpět.

Druhým elementem je ocílka. Co jsem tak zjišťoval u kamarádů, tak mnoho lidé netuší, o co se jedná a doma ji pravděpodobně ani nemají. Pro mě je to již nezbytná součást kuchyně.
Ocílku používám před každým krájením, abych si byl jistý, že používám ostrý nůž.
Postup je docela jednoduchý a s trochou cviku jej zvládne každý. Říká se, že nůž se takzvaně „obtahuje.“
Ocílku pevně chytneme za držadlo tak, aby se ruka nedotýkala brusné plochy (jako na fotce), což je opět prevence zranění. Poté vezmeme nůž a jeho ostří (u rukojeti) položíme pod velmi malým úhlem na ocílku. Táhneme nůž směrem k sobě a snažíme se přejet po ocílce celým ostřím (pokusil jsem se to znázornit na fotkách). To samé opakujeme na druhé straně.
Obtahování nože ocílkou
Obtahování nože ocílkou

Obtahování nože ocílkou
Obtahování nože ocílkou

Obtahování nože ocílkou
Obtahování nože ocílkou

Obtahování nože ocílkou - druhá strana
Obtahování nože ocílkou - druhá strana

Pod jakým úhlem obtahovat
Pod jakým úhlem obtahovat

Takto střídáme obě plochy, dokud nebude nůž pěkně obtažený. Účinnost kontroluji tak, že čepel bříškem palce jakoby z boku hladím. Když necítím žádné zoubky a prst nezadrhává, mělo by být vše v pořádku.
Kontrola ostří nože
Kontrola ostří nože


Další část »
» Péče o nůž a jeho broušení
• Ovesná kaše
• Přírodní vepřový řízek

Další díly seriálu Wojckova škola vaření:

• Wojckova škola vaření - úvodní díl
» Wojckova škola vaření - první díl
• Wojckova škola vaření - druhý díl
• Wojckova škola vaření - Grilovaná makrela (speciál)
Autor
Wojcek
Wojcek
Vydáno 6. září 2010
Sekce: Jídlo / pití
Štítky: jak se dělá..., jídlo, vaření, Wojckova škola vaření
Zobrazeno 6775×
Počet příspěvků v diskusi: 16 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení: hodnoceni 5 (hodnoceno 5×)
26.10.2010 17:22jenda^^Zobrazit Právě jsem si udělal ovesnou kaši... :slmrgreen: Ale alá cornflakes :oops: :fmrgreen:
06.09.2010 21:45FphZobrazit ziadny problem spravim tak ako poradite 8)
06.09.2010 21:43pecanzZobrazit Přesně tak, taky kolikrát umím do pánve od masa hodit trošku opéct brambory. Ale musí už…
06.09.2010 21:36WojcekZobrazit to bych nedělal... musel bys tam asi mět hodně oleje, aby se ti z toho udělalo něco jako…
06.09.2010 21:33FphZobrazit Wojcek- ked mam aj pokrievku na panvicu mozem tam hodit aj zemiaky? (bude to spolu, menej riadu...)
» Zobrazit fórum | Poslat příspěvek

© 2005 - 2024 VySemNesmíte.cz, Design: © 2009 jenda^^
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek. Podrobnější podmínky.