Základem úspěšného krájení je ostrý nůž. Jak toho docílit jsme se naučili minule. Nyní Vám ukážu, jak naporcovat surovinu a nepořezat se při tom. Také se podíváme na to, jak nožem „utřít“ česnek.
Nakonec si zkusíme uvařit dvě jídla: bramborovou placku a tuňákový salát.
Jak nakrájet cibuli
Postup znázorním třeba na cibuli, protože je kulatá a může v prstech klouzat.
Nejprve ji rozkrojíme napůl a to tak, že cibuli pevně uchopíme mezi palec a ukazováček a nůž vedeme středem. Rozkrojené půlky si položíme rovnou stranou na prkýnko.
Poté cibuli přidržíme kolmo položenými prsty tak, aby nehty chránily bříška prstů. Posunujeme je zároveň s nožem. Tím se uchráníme před pořezáním, protože čepel by sjela po nehtu a vyhne se tak kůži.
„Utření“ česneku
Pokud tak jako já nemáte mačkač na česnek a přesto jej chcete třeba na topinku nebo maso jemně podrcený, dá se takzvaně utřít. Postup je velmi prostý. Očištěný stroužek položíme na prkýnko a ostřím nože opatrně „utíráme“ asi jako kdybychom chtěli škrtnout sirkou nebo vykřesat jiskru pazourkem (Bear Grylls ví…).
Mně vždycky zbude jen takový malý kousek, který čepelí nože rozdrtím a jemně pokrájím. Buďte prosím vždy opatrní, chce to trošku cviku (autor článku nenese žádnou zodpovědnost za krev v jídle).