ÚvodČlánkyFórumMapa členůVtipyBlbinkyFAQAutořiKontaktRSS

Wojckova škola vaření - druhý díl

13. září 2010, Wojcek
Základem úspěšného krájení je ostrý nůž. Jak toho docílit jsme se naučili minule. Nyní Vám ukážu, jak naporcovat surovinu a nepořezat se při tom. Také se podíváme na to, jak nožem „utřít“ česnek.
Nakonec si zkusíme uvařit dvě jídla: bramborovou placku a tuňákový salát.


Části:
» Krájení surovin a utření česneku
• Bramborová placka
• Tuňákový salát

Jak nakrájet cibuli

Postup znázorním třeba na cibuli, protože je kulatá a může v prstech klouzat.
Nejprve ji rozkrojíme napůl a to tak, že cibuli pevně uchopíme mezi palec a ukazováček a nůž vedeme středem. Rozkrojené půlky si položíme rovnou stranou na prkýnko.
Cibuli nejdříve rozkrojíme na napůl
Cibuli nejdříve rozkrojíme na napůl

Poté cibuli přidržíme kolmo položenými prsty tak, aby nehty chránily bříška prstů. Posunujeme je zároveň s nožem. Tím se uchráníme před pořezáním, protože čepel by sjela po nehtu a vyhne se tak kůži.
Při krájení si nehty chráníme bříška prstů
Při krájení si nehty chráníme bříška prstů

„Utření“ česneku

Pokud tak jako já nemáte mačkač na česnek a přesto jej chcete třeba na topinku nebo maso jemně podrcený, dá se takzvaně utřít. Postup je velmi prostý. Očištěný stroužek položíme na prkýnko a ostřím nože opatrně „utíráme“ asi jako kdybychom chtěli škrtnout sirkou nebo vykřesat jiskru pazourkem (Bear Grylls ví…).
Ostřím nože opatrně „utíráme“ česnek
Ostřím nože opatrně „utíráme“ česnek

Mně vždycky zbude jen takový malý kousek, který čepelí nože rozdrtím a jemně pokrájím. Buďte prosím vždy opatrní, chce to trošku cviku (autor článku nenese žádnou zodpovědnost za krev v jídle).
Zbylý kousek nožem rozdrtíme a lehce pokrájíme
Zbylý kousek nožem rozdrtíme a lehce pokrájíme


Další část »
» Krájení surovin a utření česneku
• Bramborová placka
• Tuňákový salát

Další díly seriálu Wojckova škola vaření:

• Wojckova škola vaření - úvodní díl
• Wojckova škola vaření - první díl
» Wojckova škola vaření - druhý díl
• Wojckova škola vaření - Grilovaná makrela (speciál)
Autor
Wojcek
Wojcek
Vydáno 13. září 2010
Sekce: Jídlo / pití
Štítky: jak se dělá..., jídlo, vaření, Wojckova škola vaření
Zobrazeno 8068×
Počet příspěvků v diskusi: 21 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení: hodnoceni 5 (hodnoceno 2×)
25.06.2012 2:22LivArtZobrazit Tak a vaření je zas u ledu... :mrgreen:
16.05.2012 17:09BunGeeZobrazit promin, neprecenuju te, babica je fakt nejhorsi, uz pod nim v zebricku nikdo neni. :mrgreen:
16.05.2012 12:55WojcekZobrazit Toš... mohl bych něco ukutit že? Ale já bych radši něco natočil, nějaké kulervoucí…
13.05.2012 21:57LivArtZobrazit To mi připomíná jednou takovou anketu pro Babicu :mrgreen:
13.05.2012 21:53p!p@Zobrazit No však právě - Babicu vyhoili a nahradili ho Wojckem :P 8-[
» Zobrazit fórum | Poslat příspěvek

© 2005 - 2024 VySemNesmíte.cz, Design: © 2009 jenda^^
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek. Podrobnější podmínky.