ÚvodČlánkyFórumMapa členůVtipyBlbinkyFAQAutořiKontaktRSS

Wojckova škola vaření - úvodní díl

30. srpna 2010, Wojcek
Vítejte u pilotního dílu Wojckovy školy vaření. Mým cílem nebude naučit Vás vařit profesionálně a s prstem v nose, ale budu se snažit vysvětlit úplné základy, které Vám pomohou přežít a zároveň si i pochutnat v situacích, kdy na to budete úplně sami.

Jedná se například o bydlení na kolejích, privátech, či vytouženém týdnu o samotě, když rodičové konečně odjeli na dovolenou. A možná se Vám podaří okouzlit i dívku Vašeho srdce.

Úvod

Nejprve bych rád prozradil své plány do budoucna. Chtěl bych jednotlivé díly rozdělit do dvou sérií, z nichž jedna ponese název Nutné k přežití, s níž i začnu, a druhá tematická skupina bude Láska prochází žaludkem, ve které si už s recepty trochu pohrajeme, abychom udělali dojem - Vy víte na koho.

Jelikož připravuji jídlo většinou podle oka, nemůžu vždy napsat přesné hmotnosti a objemy použitých surovin. Proto se to budu snažit měřit pomocí lžiček, lžic, hrníčků (cca 250 ml) a tak podobně.

Mé návody rozhodně nebudou nějakým dogmatem, které se musí striktně dodržovat. Spíše naopak. Fantazii se meze nekladou a hlavním vodítkem budou Vaše chutě. Občas se můžete dostat i do takzvaných „Babicových“ situací. Pro příklad: „Kdo nemá kuřecí vývar, dá tam limetku. A kdo nemá nic, nedá tam nic!“

Snad jsem v úvodním slově na nic důležitého nezapomněl a můžeme se rovnou vrhnout na první základy vaření.

Nůž a ocílka nesmí chybět v žádné kuchyni
Nůž a ocílka nesmí chybět v žádné kuchyni

Pomůcky a vybavení

Většina z nás není tak movitá, aby si mohla pořizovat prvotřídní vybavení do kuchyně, a to samozřejmě platí hlavně o kolejích a privátech. Proto budu všechny své recepty připravovat rovněž na svém privátu, abych dokázal, že to jde. A věřte, že mnohdy to není jednoduché. Můj bytný mě nastěhoval do bytu přesně ve stejném stavu, jak jej před třiceti lety opustili dělníci po stavbě Starolískoveckého paneláku v Brně. Kuchyně tedy spíše připomíná Socialistické museum užitného designu Klementa Gottwalda. Zkrátka si musíme nějak poradit (láhev od piva používám jako váleček na těsto).

Budu tedy mít toto vybavení: rychlovarnou konvici, plynový sporák s troubou z roku „raz dva tři“, dva hrnce s pokličkou, pánev, vařečky, příbor, mrňavej otvíráček na konzervy, struhadlo, ocílku a brousek, prkýnko a samozřejmě nůž. Ten by měl být vždy pořádně ostrý. Jak na to, se dozvíte v prvním – příštím – dílu. Nově mám od taťky do výbavy také dřevěnou chňapku (na obrázku), která je výborná při obracení masa, a miniaturní zapékací misku (lasagne pro jednoho?), kterou snad ještě letos poprvé vyzkouším a Vy budete u toho.

Dřevěná chňapka je výborná při obracení masa
Dřevěná chňapka je výborná při obracení masa

Suroviny

Správně zvolené suroviny jsou velmi důležitou součástí dobrého jídla. A čím lepší jsou, tím lepší je samozřejmě i jídlo. Proto pokud budete opravdu moci, nebojte se zaplatit i víc, jinak za to brzy zaplatí váš organismus. Mimo speciálních zrajících (smradlavých) sýrů je důležitá čerstvost. To platí hlavně pro maso. Obchodníci šidí, kde se dá.

Abychom se stravovali trochu zdravě, musí být nedílnou součástí našeho jídelníčku také ovoce a zelenina. V teplých měsících doporučuji nakupovat na trhu přímo od zahrádkářů (i když i ti mohou levně nakoupit z centrálních skladů a pak dráž prodat Vám, proto pečlivě vybírejte) nebo ještě lépe přímo z vlastní zahrádky. V zimních měsících budeme zpravidla odkázání na různé supermarkety. Tady se při výběru určitého řetězce budeme muset spoléhat na vlastní zkušenosti. Při samotné koupi doporučuji vybírat volně ložené ovoce a zeleninu, protože si můžeme pečlivě prohlédnout a zkontrolovat každý kus (prohmatat, jestli nám do toho rajčete nebo cibule samou shnilostí nelezou prsty, očichat jablka a tak podobně), proto si nikdy nekupuju již zabalené a zvážené suroviny v síťce nebo v sáčku.

Koření doporučuji uchovávat v suchu ve skleněných nádobkách
Koření doporučuji uchovávat v suchu ve skleněných nádobkách

Uložení surovin

Aby nám suroviny vydržely, musíme je umět správně ukládat na správná místa.
Maso a masné výrobky uchováváme v chladu, rovněž také mléko, mléčné výrobky i vejce.
Pečivo, mouku a strouhanku v suchu a temnu. Při napadení zavíječem moučným („potravinový mol“) lze postiženou surovinu uložit do mrazáku. Tento postup jej zlikviduje a pomůže při asanaci kuchyně.
Ovoce a zelenina se konzumuje co nejdříve. Lednička nám však pomůže prodloužit dobu spotřeby a uchrání před mračny octomilek.
Oleje a zvláště pak ty kvalitní je dobré uchovávat v temnu. Ideálně proto i v ledničce, olej se sice může zakalit, ale není to na závadu (v teple opět zprůzrační). Dosáhneme tím uchování potřebných látek v oleji, které se působením světla ztrácí.
Cibuli a česnek ihned doma po nákupu vybalíme ze sáčku a uložíme na suché místo. Předejdeme častému plesnivění a hnití.
Čaj, kávu a koření doporučuji uchovávat ve skleněných nádobkách a samozřejmě v suchu. Mně osobně se s nimi i lépe manipuluje než se sáčkem.

To je pro dnešek všechno. Jestli se článek bude líbit, můžete se zase někdy těšit na další díl!

Další díly seriálu Wojckova škola vaření:

» Wojckova škola vaření - úvodní díl
• Wojckova škola vaření - první díl
• Wojckova škola vaření - druhý díl
• Wojckova škola vaření - Grilovaná makrela (speciál)
Autor
Wojcek
Wojcek
Vydáno 30. srpna 2010
Sekce: Jídlo / pití
Štítky: jak se dělá..., jídlo, vaření, Wojckova škola vaření
Zobrazeno 5995×
Počet příspěvků v diskusi: 9 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení: hodnoceni 5 (hodnoceno 5×)
02.09.2010 20:11BunGeeZobrazit no konecne nejaky tema z oboru:o) Wojcku, ty svino, slibils, ze nekdy zajdeme na kesky :twisted: …
30.08.2010 15:07drutekZobrazit dobře. tak tady bychom se tedy mohli dělit o různé fígle při vaření. a na ty recepty se…
30.08.2010 12:22WojcekZobrazit Tak to jsem rád, že jste aspoň zvědaví :mrgreen: První díl mám už skoro napsanej (Jendo…
30.08.2010 11:45jenda^^Zobrazit Drutku, na recepty tady téma taky máme, tak můžeš začít plnit ;) :D :arrow:…
30.08.2010 10:56drutekZobrazit mě vařit baví, takže se milerád přiučím nějakým novým blafům. :fmrgreen: :fmrgreen: a…
» Zobrazit fórum | Poslat příspěvek

© 2005 - 2024 VySemNesmíte.cz, Design: © 2009 jenda^^
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek. Podrobnější podmínky.