ÚvodČlánkyFórumMapa členůVtipyBlbinkyFAQAutořiKontaktRSS

Wojckova škola vaření - druhý díl

13. září 2010, Wojcek
Základem úspěšného krájení je ostrý nůž. Jak toho docílit jsme se naučili minule. Nyní Vám ukážu, jak naporcovat surovinu a nepořezat se při tom. Také se podíváme na to, jak nožem „utřít“ česnek.
Nakonec si zkusíme uvařit dvě jídla: bramborovou placku a tuňákový salát.


Části:
• Krájení surovin a utření česneku
» Bramborová placka
• Tuňákový salát

Bramborová placka

Další jídlo, které je velmi jednoduché a přitom velmi chutné, se dá připravit za pár chvil. Řeč je o bramborové placce se sýrem a vejcem. Když jsem doma a nevíme co vařit, je placka jasná volba, protože suroviny, z nichž se dělá, jsou vždy po ruce. Aby placka lépe držela tvar a tudíž i lépe vypadala, je lepší použít starší brambory.

Takže co budeme potřebovat?

Na jednu porci placatého jídla jsem použil:
  • 3 větší brambory
  • Trochu sýru (třeba eidam, na posypání)
  • Vejce (na každou placku jedno)
  • Olej
  • Pepř
  • Sůl

Příprava

Očištěné a oškrábané brambory na struhadle nastrouháme na hrubší kousky (jako na fotce).
Brambory nastrouháme na hrubší kousky
Brambory nastrouháme na hrubší kousky

Poté asi dvě plné hrsti brambor položíme na pánev s rozpáleným olejem (asi 5 lžic, placka hodně nasaje) a rozprostřeme po celé ploše pánve. Já raději dělám více menších placek než jednu velkou, která je vprostřed nepropečená.
Brambory rozprostřeme po celé ploše pánve
Brambory rozprostřeme po celé ploše pánve

Snížíme teplotu a placku od okrajů trochu podebereme a tvarujeme. Občas se ji snažím podebrat celou, abych zkontroloval, jestli se mi nepřipaluje.
Až se nám bude zdát, že je zespodu pěkně osmažená, pokusíme se ji celistvou otočit. V tomto momentě můžeme lehce osolit a opepřit. Já s tím ale vždy čekám, až bude placka hotová, protože ještě párkrát celou placku otáčím, abych měl jistotu, že je ve středu dodělaná a krásně křupavá.
Jakmile ten moment nadejde, doprostřed rozkřápneme jedno vejce a bílek trochu rozprostřeme po placce, aby se rychleji udělal. Poté kolem vejce nasypeme trochu nastrouhaného sýra a vše je hotovo.
Nakonec doprostřed rozkřápneme jedno vejce
Nakonec doprostřed rozkřápneme jedno vejce


Další díly seriálu Wojckova škola vaření:

• Wojckova škola vaření - úvodní díl
• Wojckova škola vaření - první díl
» Wojckova škola vaření - druhý díl
• Wojckova škola vaření - Grilovaná makrela (speciál)
Autor
Wojcek
Wojcek
Vydáno 13. září 2010
Sekce: Jídlo / pití
Štítky: jak se dělá..., jídlo, vaření, Wojckova škola vaření
Zobrazeno 8069×
Počet příspěvků v diskusi: 21 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení: hodnoceni 5 (hodnoceno 2×)
25.06.2012 2:22LivArtZobrazit Tak a vaření je zas u ledu... :mrgreen:
16.05.2012 17:09BunGeeZobrazit promin, neprecenuju te, babica je fakt nejhorsi, uz pod nim v zebricku nikdo neni. :mrgreen:
16.05.2012 12:55WojcekZobrazit Toš... mohl bych něco ukutit že? Ale já bych radši něco natočil, nějaké kulervoucí…
13.05.2012 21:57LivArtZobrazit To mi připomíná jednou takovou anketu pro Babicu :mrgreen:
13.05.2012 21:53p!p@Zobrazit No však právě - Babicu vyhoili a nahradili ho Wojckem :P 8-[
» Zobrazit fórum | Poslat příspěvek

© 2005 - 2024 VySemNesmíte.cz, Design: © 2009 jenda^^
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek. Podrobnější podmínky.