Nakonec si zkusíme uvařit dvě jídla: bramborovou placku a tuňákový salát.
Bramborová placka
Další jídlo, které je velmi jednoduché a přitom velmi chutné, se dá připravit za pár chvil. Řeč je o bramborové placce se sýrem a vejcem. Když jsem doma a nevíme co vařit, je placka jasná volba, protože suroviny, z nichž se dělá, jsou vždy po ruce. Aby placka lépe držela tvar a tudíž i lépe vypadala, je lepší použít starší brambory.
Takže co budeme potřebovat?
Na jednu porci placatého jídla jsem použil:
- 3 větší brambory
- Trochu sýru (třeba eidam, na posypání)
- Vejce (na každou placku jedno)
- Olej
- Pepř
- Sůl
Příprava
Očištěné a oškrábané brambory na struhadle nastrouháme na hrubší kousky (jako na fotce).
Poté asi dvě plné hrsti brambor položíme na pánev s rozpáleným olejem (asi 5 lžic, placka hodně nasaje) a rozprostřeme po celé ploše pánve. Já raději dělám více menších placek než jednu velkou, která je vprostřed nepropečená.
Snížíme teplotu a placku od okrajů trochu podebereme a tvarujeme. Občas se ji snažím podebrat celou, abych zkontroloval, jestli se mi nepřipaluje.
Až se nám bude zdát, že je zespodu pěkně osmažená, pokusíme se ji celistvou otočit. V tomto momentě můžeme lehce osolit a opepřit. Já s tím ale vždy čekám, až bude placka hotová, protože ještě párkrát celou placku otáčím, abych měl jistotu, že je ve středu dodělaná a krásně křupavá.
Jakmile ten moment nadejde, doprostřed rozkřápneme jedno vejce a bílek trochu rozprostřeme po placce, aby se rychleji udělal. Poté kolem vejce nasypeme trochu nastrouhaného sýra a vše je hotovo.