ÚvodČlánkyFórumMapa členůVtipyBlbinkyFAQAutořiKontaktRSS

Wojckova škola vaření - první díl

6. září 2010, Wojcek
V dnešním díle školy vaření se podíváme na to, jak se správně starat o svůj nůž, a konečně začneme i vařit. Na programu je ovesná kaše a pro ty náročnější přírodní vepřový řízek.

Části:
• Péče o nůž a jeho broušení
• Ovesná kaše
» Přírodní vepřový řízek

Přírodní vepřový řízek

Kdyby někdo namítal, že první jídlo je jak pro koně, připravíme si pořádný kus masa pro pořádný chlapy. Samozřejmě neopomenu popsat i postup na přílohu. Tou bude bramborová kaše (dneska je to samá kašovitá strava pro vysloužilé boxery).
A proč přírodní? Protože není obalený v trojobalu. Ten se naučíme jindy.

Takže co budeme potřebovat?

Na jednu porci vydatné bašty jsem použil:
  • Vepřové maso (plátek nebo dva)
  • 3 brambory (ale záleží na velikosti brambor a Vašeho pupku)
  • trochu mléka
  • lžíce másla
  • olej
  • stroužek česneku
  • pepř
  • kmín
  • sůl
  • a nějakou zeleninu

Brambory a vepřové maso
Brambory a vepřové maso

Příprava

Nejprve začneme s přípravou brambor. Pečlivě je očistíme a oškrábeme. Nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Naplníme vodou tak, aby je hladina zakryla. Přidáme špetku soli a kmínu. Zavřeme pokličkou a dáme vařit. Během přípravy masa dáváme na brambory průběžně pozor (vyvřelá škrobová voda s kmínem se špatně umývá).

Maso prohlédneme a kousky, co se nám nemusí líbit, odřežeme (šlachy, tuk). Poté jej důkladně omyjeme a položíme na prkýnko. Naklepeme jej paličkou, my chudší zaťatou pěstí (já říkal, že to je strava pro boxery). Potřeme rozdrceným nebo utřeným česnekem, opepříme a zlehka osolíme (používám mořskou sůl ze zdravé výživy).
Maso potřeme česnekem, opepříme a zlehka osolíme
Maso potřeme česnekem, opepříme a zlehka osolíme

Na pánvi rozehřejeme olej nebo rozpustíme máslo. Až bude dostatečně rozpálené, položíme na něj plátek masa (pozor na prskající olej) a necháme jej z jedné strany takzvaně „zatáhnout“. Poznáme to tak, že červené maso zbělá nebo zšedne. Stejný proces uděláme i na druhé straně tak, aby bylo maso zatažené po celém povrchu (nejlépe pomocí dřevěné chňapky, je cenově velmi dostupná a nepoškodíte si pánev). To proto, abychom uvnitř udrželi tu výbornou šťávičku a maso nebylo suché.
Maso na pánvi necháme „zatáhnout“
Maso na pánvi necháme „zatáhnout“

Kdo má pánev s pokličkou, má výhodu v tom, že maso pod ní může na nižší teplotě podusit. Maso se musí propéct i ve středu a zároveň se nesmí spálit vně. K tomu potřebuje čas a nižší teplotu, než na začátku. Občas jej také otáčejte.

Uvařenost brambor poznáme podle jejich měkkosti. Ideální je na to vidlička. Pokud lze brambor velmi snadno napíchnout, je hotov. Já pro jistotu i ochutnávám. Slijeme z nich vodu (nemusí to být dokonale, trochu vody může zůstat), přidáme lžíci másla a trošku mléka. Takto připravené brambory rozmačkáme na kaši – buď pomocí mačkače na brambory, nebo trochu pracněji pomocí vidličky. Kaši již potom nesolím, protože jsem brambory vařil v osolené vodě a trochu jí tam nechávám.
Brambory rozmačkáme na kaši
Brambory rozmačkáme na kaši

Maso by už mělo být touhle dobou hotové, takže nezbývá než naservírovat na talíř. Nezapomeňme na zeleninovou oblohu, případně kečup, hořčici nebo tatarku.
Hotový oběd s přírodním vepřovým řízkem
Hotový oběd s přírodním vepřovým řízkem

Sůl, pepř a česnek je asi nejzákladnější ochucení takového řízku. Klidně můžete použít i jiné koření, ale nezapomínejte, že to nejjednodušší bývá zpravidla to nejlepší.

Další díly seriálu Wojckova škola vaření:

• Wojckova škola vaření - úvodní díl
» Wojckova škola vaření - první díl
• Wojckova škola vaření - druhý díl
• Wojckova škola vaření - Grilovaná makrela (speciál)
Autor
Wojcek
Wojcek
Vydáno 6. září 2010
Sekce: Jídlo / pití
Štítky: jak se dělá..., jídlo, vaření, Wojckova škola vaření
Zobrazeno 6783×
Počet příspěvků v diskusi: 16 Zobrazit diskuzi
Průměrné hodnocení: hodnoceni 5 (hodnoceno 5×)
26.10.2010 17:22jenda^^Zobrazit Právě jsem si udělal ovesnou kaši... :slmrgreen: Ale alá cornflakes :oops: :fmrgreen:
06.09.2010 21:45FphZobrazit ziadny problem spravim tak ako poradite 8)
06.09.2010 21:43pecanzZobrazit Přesně tak, taky kolikrát umím do pánve od masa hodit trošku opéct brambory. Ale musí už…
06.09.2010 21:36WojcekZobrazit to bych nedělal... musel bys tam asi mět hodně oleje, aby se ti z toho udělalo něco jako…
06.09.2010 21:33FphZobrazit Wojcek- ked mam aj pokrievku na panvicu mozem tam hodit aj zemiaky? (bude to spolu, menej riadu...)
» Zobrazit fórum | Poslat příspěvek

© 2005 - 2024 VySemNesmíte.cz, Design: © 2009 jenda^^
Nikdo nesmí bez souhlasu autorů kopírovat grafiku, texty ani cokoliv jiného z těchto stránek. Veškeré informace uveřejněné na těchto stránkách jsou určené pouze pro vzdělávací účely a nesmí být použity pro komerční využití nebo v rozporu se zákony. Autoři nenesou odpovědnost za nevhodné použití dat z těchto stránek. Podrobnější podmínky.