Přírodní vepřový řízek
Kdyby někdo namítal, že první jídlo je jak pro koně, připravíme si pořádný kus masa pro pořádný chlapy. Samozřejmě neopomenu popsat i postup na přílohu. Tou bude bramborová kaše (dneska je to samá kašovitá strava pro vysloužilé boxery).
A proč přírodní? Protože není obalený v trojobalu. Ten se naučíme jindy.
Takže co budeme potřebovat?
Na jednu porci vydatné bašty jsem použil:
- Vepřové maso (plátek nebo dva)
- 3 brambory (ale záleží na velikosti brambor a Vašeho pupku)
- trochu mléka
- lžíce másla
- olej
- stroužek česneku
- pepř
- kmín
- sůl
- a nějakou zeleninu
Příprava
Nejprve začneme s přípravou brambor. Pečlivě je očistíme a oškrábeme. Nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Naplníme vodou tak, aby je hladina zakryla. Přidáme špetku soli a kmínu. Zavřeme pokličkou a dáme vařit. Během přípravy masa dáváme na brambory průběžně pozor (vyvřelá škrobová voda s kmínem se špatně umývá).
Maso prohlédneme a kousky, co se nám nemusí líbit, odřežeme (šlachy, tuk). Poté jej důkladně omyjeme a položíme na prkýnko. Naklepeme jej paličkou, my chudší zaťatou pěstí (já říkal, že to je strava pro boxery). Potřeme rozdrceným nebo utřeným česnekem, opepříme a zlehka osolíme (používám mořskou sůl ze zdravé výživy).
Na pánvi rozehřejeme olej nebo rozpustíme máslo. Až bude dostatečně rozpálené, položíme na něj plátek masa (pozor na prskající olej) a necháme jej z jedné strany takzvaně „zatáhnout“. Poznáme to tak, že červené maso zbělá nebo zšedne. Stejný proces uděláme i na druhé straně tak, aby bylo maso zatažené po celém povrchu (nejlépe pomocí dřevěné chňapky, je cenově velmi dostupná a nepoškodíte si pánev). To proto, abychom uvnitř udrželi tu výbornou šťávičku a maso nebylo suché.
Kdo má pánev s pokličkou, má výhodu v tom, že maso pod ní může na nižší teplotě podusit. Maso se musí propéct i ve středu a zároveň se nesmí spálit vně. K tomu potřebuje čas a nižší teplotu, než na začátku. Občas jej také otáčejte.
Uvařenost brambor poznáme podle jejich měkkosti. Ideální je na to vidlička. Pokud lze brambor velmi snadno napíchnout, je hotov. Já pro jistotu i ochutnávám. Slijeme z nich vodu (nemusí to být dokonale, trochu vody může zůstat), přidáme lžíci másla a trošku mléka. Takto připravené brambory rozmačkáme na kaši – buď pomocí mačkače na brambory, nebo trochu pracněji pomocí vidličky. Kaši již potom nesolím, protože jsem brambory vařil v osolené vodě a trochu jí tam nechávám.
Maso by už mělo být touhle dobou hotové, takže nezbývá než naservírovat na talíř. Nezapomeňme na zeleninovou oblohu, případně kečup, hořčici nebo tatarku.
Sůl, pepř a česnek je asi nejzákladnější ochucení takového řízku. Klidně můžete použít i jiné koření, ale nezapomínejte, že to nejjednodušší bývá zpravidla to nejlepší.